FOTO: null

SARAJEVO - Agencija za bezbjednost hrane BiH provela je u prošloj godini kontrolu ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla i utvrdila da su od ukupno 195 analiziranih uzoraka četiri ili 2,05 odsto sadržavali ostatke pesticida u koncentraciji izna

Ostaci pesticida u koncentraciji iznad propisane pronađeni su na dva uzorka stonog grožđa iz uvoza, te po jednom uzorku kultivisanih gljiva i šljive iz domaće proizvodnje. 

Za ostale analizirane uzorke, koji čine 98 odsto analiziranih uzoraka, utvrđeno je da ne sadrže ostatke pesticida ili ih sadrže u tragovima koji su u dozvoljenim granicama. 

Procjenom rizika utvrđeno je da je malo vjerovatno da dugotrajna i kratkotrajna izloženost utvrđenim koncentracijama pesticida predstavlja rizik za javno zdravlje, te se rizik od izloženosti potrošača ostacima pesticida putem ispitivanih proizvoda može smatrati niskim. 

U okviru Programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla kontroli je bilo podvrgnuto 105 uzoraka voća, 70 uzoraka povrća i 20 uzoraka ostalih kategorija hrane - voćne kaše za djecu na bazi povrća, pšenica u zrnu/pšenično brašno i kultivisane gljive. 

Obuhvaćeno je bilo ukupno 20 vrsta proizvoda među kojima i pet ključnih izvoznih proizvoda biljnog porijekla iz BiH - kruška, jabuka, šljiva, kornišoni i malina. 

Kada je riječ o porijeklu uzoraka, 109 ili 56 odsto analiziranih uzoraka porijeklom je iz BiH, dok je 86 ili 44 odsto iz uvoza. 

Ne računajući uzorke koji su sadržavali ostatke pesticida u koncentraciji iznad propisane maksimalno dozvoljene količine, kod 60 uzoraka pronađeni su ostaci pesticida u dozvoljenim granicama, a kod 131 uzorka nisu utvrđeni ostaci pesticida. 

Iz Agencije za bezbjednost hrane navode da propisana maksimalno dozvoljena količina pesticida ne predstavlja granicu iznad koje je hrana opasna po zdravlje potrošača, jer su propisane vrijednosti postavljene višestruko niže od stvarnih koncentracija pesticida opasnih po zdravlje potrošača. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )