FOTO: Pexels

Lokacija Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u opštini Dvor nalazi se u relativno slabo tektonski aktivnom području, ali se u blizini nalaze mnogo aktivnije zone izvora zemljotresa, u kojima se mogu dogoditi i jaki potresi, poput onog u Petrinji, pokazuju rezultati studije opasnosti od zemljotresa.

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško saopštio je da su stručnjaci Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu predstavili u Fondu rezultate studije opasnosti od zemljotresa za skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Krškog na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.
 
"U okviru studije određeni su parametri opasnosti od zemljotresa na lokaciji Centra. U tu svrhu izrađen je i korišten katalog zemljotresa za područje radijusa 200 kilometara oko lokacije, na osnovu kojeg je proučena istorijska i novija regionalna opasnost od zemljotresa, s detaljnijim opisom zemljotresa /seizmičnosti/ lokalnog područja /do 50 kilometara/", objašnjeno je iz Fonda.
 
Osim kataloga, u određivanju opasnosti od zemljotresa, korišćeni su i podaci dobijeni proučavanjem lokalnih i regionalnih rasjeda, kao i rezultati mjerenja sa seizmološke stanice na lokaciji Centra i geofizičkih istraživanja.
 
Rezultati ove studije biće korišteni kao podloga za sprovođenje protivpotresnog projektovanja i izgradnju.
 
Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže na lokaciji Trgovska gora na području opštine Dvor, na granici sa BiH, podsjeća Srna.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )