FOTO: globalanalitika.com

Rezultati nedavno provedenog istraživanja o podložnosti mladih utjecajima ekstremnih ideologija pokazali su da 80 posto ispitanika uopće ne razumije pojam ekstremizma, niti percipira ekstremizam kao negativnu pojavu, niti pojavu koja može ugroziti sigurnost građana.

Osim što mladi nisu svjesni opasnosti koje nosi ekstremizam i radikalizacija, rezultati istraživanja su pokazali kako mladi uopće nemaju informacija o već postojećim preventivnim programima.

Projekt pod nazivom "No extremism" proveo je Centar za društvena istraživanja "Global Analitika", uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a učestvovalo je 356 mladih osoba, uzrasta od 18 do 25 godina. Istraživanje je provedeno u 16 općina i lokalnih zajednica, sa akcentom na lokacijama na kojima su već zabilježena ekstremistička ponašanja.

Učesnici istraživanja su naglasili da aktivnosti koje se provode u njihovim zajednicama nisu prilagođene njihovom uzrastu, ali i da govor mržnje može biti novi faktor radikalizacije, što je novouspostavljena teorija koja je specifična za BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )