FOTO: RSE

Prije pedeset godina žene su u prosjeku imale pedeset posto manje zakonskih prava od muškaraca. U mnogim državma nije im bilo dozvoljeno da rade industrijske poslove i nije bilo zakona koji ih štiti od rodno zasnovane diskriminacije na poslu. Plaćeno odsustvo za majke bilo je nuđeno samo u nekolicini zemalja a legislativa koja se odnosi na porodično nasilje praktično nije postojala.

Tokom posljednjih nekoliko decenija mnoge države sprovele su reforme u pravcu veće rodne ravnopravnosti, ali uprkos napretku, žene se i dalje suočavaju sa propisima koji ograničavaju njihove ekonomske mogućnosti. Pogledajmo šta se promijenilo od 1970-te do danas.

Rodna ravnopravnost prije 50 godina i sada

Indeks: Žene, posao i zakon koji je izdala Svjetska banka rangira države na osnovu njihovih zakona i propisa koje utiču na ekonomske mogućnosti žena. Indeks se sastoji od osam indikatora (kao što su mobilnost, plata i penzija), koji se grade oko životnog ciklusa zaposlene žene. Što je veći broj (indeks), više je rodne ravnopravnosti propisane zakonom.

Godine 1970. globalni indeks bio je 46,3 boda od mogućih 100 – što je značilo da su žene, u prosjeku, imale manje od pola zakonskih prava muškaraca. Najveće nejednakosti zabilježene su u oblastima roditeljstva, radnih mjesta i plate.

Tokom narednih decenija, indeks se postepeno povećavao i konačno dostigao 76,1 bod u 2020. Prema posljednjem izvještaju, roditeljstvo i plata još uvijek su oblasti gdje su zabilježene najveće razlike, a Svjetska banka smatra da u samo 10 država na svijetu postoji potpuna rodna ravnopravnost.

Zanimljivi podaci

Svjetska banka uključila je 190 zemalja u svoj najnoviji izvještaj. Osamdeset i osam od njih još uvijek nameću ograničenja ženama da rade određene poslove ili rade noću. Rudarstvo je bio najčešći sektor koji je bio zabranjen za radnice, ali i poslovi u proizvodnji, građevinarstvu i energetskom sektoru bili su zabranjeni u nekim dijelovima svijeta.

Zakoni koji se bave seksualnim uznemiravanjem na poslu i porodičnom nasilju 1970. godine praktično nisu postojali. Trenutno samo 32 zemlje nemaju zakone o nasilju u porodici i 49 nema zakone o seksualnom uznemiravanju. Određene zemlje, uključujući Rusiju i Uzbekistan, nemaju zakone kojima se to reguliše.

Plate su jedina oblast u kojoj možemo uočiti najveću nejednakost između muškaraca i žena u posljednjih 50 godina. Godine 1970. na svijetu su postojale samo dvije zemlje koje su propisivale jednake plate za isti posao. Iako se ovaj propis širio tokom godina, više od trećine svih zemalja trenutno nema takvo zakonodavstvo.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )