FOTO: null

Korisnici društvenih mreža su primjetili nešto neobično na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin. Na njoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom "Kraljevski grad Knin – Dobrodošli (Welcome)". Međutim, prikaz kralja Zvonimira se razlikuje od originala p

Dva prsta koja se vide na tabli (mali i domali prst) nisu ispružena na originalnom prikazu.

Inače, u Kninu, se redovno održava manifestacija "Zvonimirovi dani" tokom koje se posjetioci upoznaju sa baštinom tog grada.

Organizatori navode da cio događaj vraća Knin u atmosferu iz dobra kralja Zvonimira, tačnije u kraj 11. vijeka.

U tom gradu je otkriven i spomenik kralju Zvonimiru 2009. godine, rad šibeničkog akademskog vajara Aleksandra Ale Guberine.

Portal "Mondo" pisao je o tabli u Kninu na kojoj su dodata dva prsta kralju Zvonimiru.

"Izgleda da se nekome nije svidjelo da Zvonimir dočekuje posjetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je kao srpski pozdrav od 1990. godine često koristio predsednik SPO Vuk Drašković, a potom je i šire prihvaćeno, naročito među srpskim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine", navodi "Mondo".

Dmitar Zvonimir je bio ban, vojvoda i kralj Hrvatske. Prvi put se javlja u izvorima kao vladar sjeverne Hrvatske, tj. Slavonskog banata. Da bi ojačao svoj položaj i učvrstio dobre odnose sa Arpadovićima, Zvonimir sklapa vjeridbu sa Jelenom (zvanom Lijepa), ćerkom ugarskog kralja Bele prvog.

Kralj Zvonimir je umro 1089. godine. Pitanje načina na koji je umro kralj Zvonimir jedno je od kontroverznijih u hrvatskoj istoriografiji. Jedni smatraju da je Zvonimir umro prirodnom smrću, a drugi da je ubijen. Postavka o nasilnoj smrti zasniva se na priči u kojoj su Hrvati ubili svoga kralja na Kosovu Polju kod Knina 20. aprila 1089. protiveći se njegovom pozivu da, po papinu nalogu, krenu u krstaški rat. Taj podatak je u 14. vijeku uvršten u hrvatsku redakciju Letopis popa Dukljanina, kao i u neka kasnija djela.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )