FOTO: pixabay

Proces vakcinisanja protiv covida-19 u toku je širom svijeta. Do sada nije zabilježeno da su se kod nekih vakcinisanih osoba javile ozbiljne nuspojave, no tri nuspojave zapravo bi mogle biti dobar znak.

Naime, Amanda Cohn, članica CDC-ovog Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, istakla je da postoje tri specifične nuspojave koje se mogu javiti nakon vakcinisanja, a koje bi trebale značiti da vakcina djeluje.
 
Bol na mjestu uboda
 
Chon navodi da ljudi treba da budu svjesni toga da nakon vakcinisanja mogu osjetiti bol na mjestu uboda. No, ovo je posve normalna reakcija i obično traje oko 24 sata. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje da stavite vlažanu oblogu na mjestu uboda kako bi se ublažila bol.
 
Umor
 
Cohn je istakla da je umor još jedan pokazatelj da vaš imunološki sistem radi svoj posao nakon vakcinisanja. Neke osobe nisu umorne nakon prve doze, no mogu se osjećati iscrpljeno nakon druge doze vakcine.
 
Temperatura
 
Poslednja nuspojava na koju je Cohn skrenula pažnju jest blago povišena temperatura koja je obično u ovom slučaju malo niža od 38°C. Cohn navodi da bi se sve ove nuspojave trebale povući kroz dva dana, prenosi Best life.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )