FOTO: null

Zagreb - Odbor za imenovanja ulica i trgova Skupštine grada Zagreba donio je danas odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Za preimenovanje su bili predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić /Nezavisni za Hrvatsku/, Dragica Nikolić /BM365/ i Ivan Čelić /HDZ/, dok je protiv bila Rada Borić /Zagreb je naš/, prenose hrvatski mediji.

Prije rasprave i glasanja, predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović održao je "duži čas istorije" o pozadini zahtjeva za preimenovanje trga i naveo da "nije riječ o političkoj trgovini, nego o poništenju najvećeg simbola komunističke jugoslovenske vladavine u Hrvatskoj".

U obrazloženju prijedloga za preimenovanje koji je uputio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić navodi se da je ovaj trg od svog nastanka bio prostor ideološko-političke konfrontacije.

"I pored toga što je čovjek po kojem je trg nazvan bio antifašista, on nas nakon 1945. godine nažalost nije poveo putem kojim su krenuli narodi zapadnog, demokratskog i slobodarskog svijeta", objašnjava Bandić.

Prije nego što odluka dođe pred Skupštinu grada Zagreba, vijeće gradske četvrti Donji grad, na čijoj je teritoriji Trg maršala Tita, moraće dati novo mišljenje nakon što su se već 2013. izjasnili protiv preimenovanja, a to moraju da učine i vijeća ostalih gradskih četvrti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )