FOTO: srpskainfo.com

Vrhu Hrvatske vlasti pošto-poto je potrebno da od BiH napravi mjesto koje je leglo islamskih terorista i vehabija koji bi mogli ugroziti njihovu teritoriju, a sve zbog toga da mogu poslati vojsku i policiju na granici kako bi spriječili prelazak migranta.

Tvrde ovo analitičari za bezbjednost sa kojima smo juče razgovarali, a povodom informacije da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije da krijumčare oružje u mesdžide u BiH.

Pojedini mediji objavili su da su hrvatskim obaveštajcima u ovim poslovima pomagali novinar Mato Đaković i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

Tokom četvrtka Đaković, ali i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske demantovali su ove informacije.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kaže za Srpskainfo da su hrvatske obavještajne službe veoma prisutne na području BiH, a problem je i to što OBA nema kontraobavještajne nadležnosti, pa oni “mogu vršljati koliko hoće”.

– Hrvatskoj odgovora da od BiH naprave leglo terotista koji mogu ugroziti njihovu državu. Oni to povezuju i sa povećanim brojem migranta koji su svi iz islamskih država, a koji žele da pređu u Hrvatsku. U Hrvatskoj je formirano mišljenje da im sva opasnost dolazi iz BiH – pojasnio je Kozar.

Dvosmislena Hrvatska

Prema njegovim riječima, na vojnoj vježbi u Hrvatskoj, koja je bila prije nekoliko mjeseci, oni su u analizi rekli da im opasnost prijeti iz BiH i da se granice Evropske unije na tom dijelu moraju bolje zaštiti.

– Imamo dvosmislenu politiku Hrvatske; s jedne strane oni kažu da su za podršku i pomoć BiH u njenom približavanju Evropskoj uniji, a sa druge strane od BiH prave teroristički poligon koji ne postoji. Koliko god potencijalnih terorista ima u BiH, isto ih toliko ima i u Hrvatskoj. Nije  BiH nikakav izuzetak da bi Hrvatska tolike policijske i vojne snage prebacila na granicu sa BiH – poručio je Kozar.

Zbog ovog slučaja oglasilo se i Tužilaštvu BiH, a koji su rekli da su formirali predmet i da je naložena provjera svih navoda o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenja oružja u BiH, te da će u sklopu istrage saslušati i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

Mektić je za Srpskainfo juče rekao da će se odazvati ako dobije poziv za saslušanje, ali da nije optimista da će tužioci posao dovesti do kraja.

– Ne vjerujem u pozitivan ishod njihove istrage. Kakvo Tužilaštvo, oni samo otvaraju istrage. Neka kažu samo jednu istragu koju su završili – kaže Mektić.

Nakon što je danas bio u Tužilaštvu, Mektić je izjavio da ostaje pri izrečenom.

– Suština u Tužilaštvu BiH nije da se nešto konkretno učini, već da se zaštite prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče – ocijenio je on.

Blamaža

Dodaje da je to sve povezano sa izjavom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalnih osoba u BiH i o postojanju terorističkih kampova.

– Ja sam reagovao i demantovao je. To je jedna najobičnija glupost i izmišljotina. Mi imamo saradnju sa Bezbjednosno-obavještajnom agencijom Hrvatske i oni nam nikad tako nešto nisu prenijeli ili dali bilo kakav podatak da tako nešto postoji. Poslije je trebalo nju na neki način opravdati od jedne blamaže i “dokazati” da se ipak selefije naoružavaju i da se dovode u vezu sa naoružavanjem – izjavio je Mektić.

Da je ta operacija bila uspješna, u BiH bi se, tvrdi Mektić, zakucao posljednji ekser i izbio bi se svaki argument da u našoj zemlji nema kampova i terorističkih obuka.

Ništa novo

Uroš Pena, koji je bio rukovodilac nekoliko bezbjednosnih agencija u BiH, rekao je da nije nikakva nova informacija da strane službe „rade“ na području BiH.

– Interesuje me kakva je reakcija institucija BiH. Ne može se reći da OBA ima izvještaj te vrste protiv određenih lica i da se sve završi na tome. Podstrekavanje, pomaganje i organizovanje grupe koja će švercovati oružje je ozbiljno krivično djelo. Ne mogu razumjeti da institucije, ako imaju ta saznanja, nisu proveli postupak. To je nelogično – ističe Pena.

Prema njegovim riječima, takvim ponašanjem oni pozivaju strane službe na djelovanje u BiH.

– Logično je da su trebali prikupili podatke i da kažu ima ili nema krivičnog djela. Ako ima, onda se hapse ljudi, jer su to ozbiljna krivična djela koja mogu imati strašne posljedice – pojasnio je Pena za Srpskainfo.

Preplitanje raznih interesa

Član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Dragan Galić smatra da ovaj odbor, kao i slični odbori na nivou BiH, treba da se oglase o navodnoj akciji hrvatskih obavještajaca.

– Sigurno je da o ovom pitanju više informacija imaju ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Bez obzira na veliki broj formiranih bezbjednosnih struktura i agencija, poput OBA, MUP RS i MUP FBiH, evidentno je da ne mogu da odgovore složenoj bezbjednosnoj situaciji u BiH. Zbog geostrateškog položaja, BiH nosi teret preplitanja raznih interesa, pa i ovih iz sektora bezbjednosti. Sve izjave iz našeg okruženja, kao što je i ona hrvatske predsjednice, treba uvijek detaljno analizirati jer se pokazuje da se time pravi priprema za zatvaranje kruga interesa raznih zemalja i saveza na prostoru BiH iz oblasti terorizma, migracija i oblasti krupnog kriminala – kaže Galić za Srpskainfo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )