FOTO: null

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić izjavio je da oni koji insistiraju na terminu "bosanski jezik" žele da negiraju postojanje drugih naroda i jezika u BiH.

Tanasić, koji je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, rekao je Srni i da se svuda u svijetu ime jezika izvodi iz imena nacije.

Povodom nedavno usvojene deklaracije SDA, u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke afirmacija "bosanskog jezika" kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, Tanasić je naglasio da je to izmišljanje jezika.

"Insistiranje na `bosanskom jeziku`, a ne na terminu bošnjački jezik, kako je svuda u svetu - da se imena jezika izvode iz imena nacije - govori da oni žele da u svemu dominiraju u BiH", rekao je Tanasić.

Prema njegovim riječima, izmišljanjem jezika koji u stvari ne postoji i prisiljavanjem svih da taj entitet koji se naziva "bosanski jezik" proglase za poseban jezik, negira se postojanje drugih naroda i drugih jezika.

"Ni prema kriterijumima srpskih lingvista, niti lingvista iz okruženja, pa ni muslimanskih iz Sarajeva, ni bilo kojeg ozbiljnog lingviste u svetu slavistike, nema posebnog `bosanskog jezika`", rekao je Tanasić.

On je poručio da se mora voditi računa o statusu srpskog jezika na cjelokupnom srpskom jezičkom i nacionalnom prostoru.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika osnovali su u decembru 1997. godine Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/, Crnogorska akademija nauka i umetnosti i ANURS.

Osnivači su i Institut za srpski jezik SANU i Matica srpska, fakulteti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na kojima se studira srpski jezik, te Srpska književna zadruga.

Cilj osnivanja bila je potreba za okupljanjem stručnjaka za srpski jezik i institucija koje se naučno bave srpskim jezikom na cjelokupnom njegovom govornom području, kao i potreba za jezičkim planiranjem. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )