FOTO: Glas Srpske

BEOGRAD - Većina albanskih političara sa Kosova i dalje ima srpsko državljanstvo, pa tako srpski pasoš imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani, piše Blic.

Kako list navodi, Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosova koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije.

Otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova - glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsjednik Hašim Tači, te predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Blic nije uspio da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Koji je razlog što se albanski političari nisu ođavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list.

Izvor lista iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

“Srbi na Kosovu vade pasoš u Koordinacionoj upravi na KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, izvadi srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )