FOTO: Glas Srpske

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači obećao je američkim zvaničnicima da je spreman da ukine carinu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije, piše “Vašington post”.

List navodi da je Tači rekao da je spreman da preokrene kurs kada je riječ o carinama tokom sastanka sa američkim ambasadorom u Berlinu Ričardom Grenelom u decembru.

U tekstu se dodaje da je Tači u razmjeni elektronske pošte sa “Vašington postom” prošle sedmice rekao da je “spreman da razmotri ukidanje carina ukoliko se Kosovu otvori jasan put prema postizanju žKonačnog mirovnog sporazumaž sa Srbijom”.

“Da, carine su vanredna mjera. Sa naše strane postoji spremnost da se to ukine. Ta riješenost je još veća ukoliko osjećamo podršku i rukovođenje od svojih partnera u ovome. Ja ću, sa svoje starne, ponovo uvjeriti narod Kosova da su rukovođenje i podrška u potpunosti tu”, rekao je Tači, prenosi američki list.

Predsjednik SAD Donald Tramp poslao je lična pisma liderima Srbije i samoproglašenog Kosova prošlog mjeseca i pozvao ih da se vrate mirovnim razgovorima uz ponudu mogućnosti da budu pozvani u Bijelu kuću.

Ambasador Grenel pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i na direktne razgovore dvije strane kada se sastao sa Tačijem, rekli su američki zvaničnici, piše “Vašington post”.

Ambasador je saopštenju dostavljenom listu rekao da bi ukidanje carina “pomoglo da se pošalju pravi signali” o tome da je Tači ozbiljan kada je riječ o pregovorima i izgradnji povjerenja između dvije strane.

Grenel je rekao Tačiju da je zabrinut zbog stanja prava gej sooba na Kosovu, dodaje list.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )