FOTO: pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je juče oboren novi svjetski rekord kad je riječ o broju zaraženih virusom korona, treći dan zaredom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kod 465.319 lica potvrđena je infekcija virusom korona u posljednja 24 časa, što je više u odnosu na dan ranije - 449.720, dok je u četvrak taj broj iznosio 437.247.

SZO upozorava da su neke zemlje na "opasnom putu" zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Prema podacima SZO, u svijetu je potvrđeno više od 42,3 miliona slučaja infekcije, dok je blizu 1,15 miliona umrlo, uključujući 6.570 u subotu, objavljeno je na sajtu ove organizacije.

Skoro polovina svih jučerašnjih novih slučajeva registrovana je u Evropi, gdje je u jednom danu potvrđena infekcija kod 221.898 lica.

Ukupno je u Evropi potvrđena infekcija kod više od devet miliona ljudi.

- Na ključnoj smo prekretnici u ovoj pandemiji, posebno u sjevernoj hemisferi - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima u petak, 23. oktobra.

On je rekao da će narednih nekoliko mjeseci biti veoma teški, te da su neke zemlje na opasnom putu.

- U previše zemalja vidljiv je eksponencijalni rast slučajeva zaraženih pa su bolnice i odjeljenja intenzivne njege blizu ili su već prekoračile svoje kapacitet, a tek smo u oktobru - rekao je on.

Dodao je da SZO apeluje da svjetski lideri odmah preduzmu mjere, spriječe nepotrebne smrtne ishode, kolaps zdravstvenih sistema i novo zatvaranje škola.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )