FOTO: rtrs / news.bitcoin

Švedska će se najvjerovatnije suočiti sa pojavom lokalnih žarišta virusa korona na jesen, dok se pojava drugog talasa epidemije u ovom periodu ne očekuje, saopštio je danas vodeći epidemiolog u ovoj zemlji Anders Tegnel.

Švedska se protiv pandemije Kovid-19, u odnosu na druge zemlje, borila na drugačiji način, tokom koje nije zatvarala ekonomiju, niti većinu škola, niti je nošenje maski u javnosti bila preporuka nadležnih institucija.

U ovoj zemlji je zabilježen znatno veći broj zaraženih virusom korona u odnosu na njene nordijske komšije, iako ne toliko visok kao u nekim drugim zemljama Evrope, kao što su Belgija, Španija i Velika Britanija, piše Telegraf.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, u Švedskoj je znatno opao broj hospitalizovanih pacijenata i smrtnih slučajeva od posljedica Kovid-19.

Međutim, sada kada se većina stanovnika ove zemlje vratila sa odmora i kada su škole ponovo otvorene tokom prošle nedjelje, javila se bojazan od pojave drugog talasa pandemije.

Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel izjavio je u intervjuu za televiziju TV4 da ne vjeruje da će doći do pojave klasičnog drugog talasa epidemije u zemlji, kakav se može zapaziti kod virusa gripa i za koji je karakteristično ponovno rasprostranjeno širenje virusa, prenosi agencija Rojters.

Јoš uvijek su daleko od imuniteta krda

Tegnel je rekao da virus korona izgleda da funkcioniše na drugi način i da je transmisija prije lokalizovana.

Zbog toga je vjerovatnije da će se umjesto sa drugim talasom pandemije, Švedska na jesen suočiti sa pojavom lokalnih žarišta zaraze, kakvi se trenutno mogu vidjeti širom Evrope, ističe Tegnel.

Mišljenja u pogledu švedskog pristupa u borbi protiv Kovid-19 podijeljena su, kako u zemlji, tako i van nje.

U Švedskoj je od početka pandemije virusom korona zaraženo preko 86.000 ljudi, od čijih je posljedica preminulo skoro 6.000 pacijenata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )