FOTO: InfoBijeljina.com

Švedska je priznala da nema naznaka da se u toj zemlji razvio kolektivni imunitet koji usporava širenje virusa korona jer broj novih infekcija raste.

"Pitanje imuniteta krda je teško. Ne vidimo znake imuniteta u populaciji koji bi sada usporio širenje infekcije", rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel koji je tvorac švedske strategije borbe protiv korona virusa koja nije podrazumijevala mjere karantina.

Šveđani su više bili izloženi virusu nego njihovi susjedi u nordijskom regionu i svaki treći žitelj Stokholma ima antitijela, pokazuju nedavno objavljeni podaci, prenosi Blumberg.

Švedska nije uvodila restriktivne mjere protiv širenja virusa i oslonila se na dobrovoljno poštovanje preporučenih mjera.

Ali, zemlja sada dnevno bilježi između pet i sedam hiljada novih slučajeva korona virusa.

Zbog toga je vlada sada uvela neke restriktivne mjere kao što su zabrana okupljanja više od osam osoba na javnom mjestu i zabrana prodaja alkohola poslije 10 sati uveče.

"Zdravlje i životi ljudi su još uvijek u opasnosti, a opasnost raste", rekao je u nedavnom obraćanju premijer Stefan Loven.

U novom talasu pandemije, sve se brže pune bolnički kapaciteti u Švedskoj i raste broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )