FOTO: pixabay

Zagreb - U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu.

Sezonci su najviše angažovani u turizmu i ugostiteljstvu.

“Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Srbije su najviše zaposleni kao građevinski radnici, pomoćni građevinski radnici, bravari, tesari, monteri, odnosno vozači autobusa i teretnih vozila”, saopštili su iz hrvatskoga MUP za portal Infostud.

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podijeljenih u 16 privrednih djelatnosti. U brojkama, godišnje u Hrvatskoj može da radi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

23.000 stranaca

“Dakle, trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije”, navodi se u tekstu portala.

Prema podacima MUP Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na poslovima pomoćnih radnika u turizmu, konobara, kuvara i turističkih animatora.

Državljani Srbije u Hrvatskoj mogu da rade na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Za one koji posjeduju hrvatski pasoš ovo ne važi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000.

Hrvatska u demografskom minusu 13.000

Prema zvaničnoj statistici, iz Hrvatske se prošle godine odselilo gotovo 40.000 ljudi, a u nju se u isto vrijeme doselilo nešto više od 26.000.

Kada se podvuče crta, Hrvatska je na planu migracija prošlu godinu zaključila s demografskim minusom većim od 13.000 ljudi. To su novi podaci državne statistike, prema kojima je trend masovnog iseljavanja iz zemlje nastavljen i prošle godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )