FOTO: srpskainfo.com / Christian Bruna/EPA

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podnio je danas ostavku.

Kako je prethodno navedeno, austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbio je da dalje nastavi saradnju u vladi s vicekancelarom Štraheom.

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsjednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u ljeto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga iznijeli njemački magazin Špigl” i dnevnik “Ziddojče cajtung”.

Sve je izvjesnije da će Štrahea naslijediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.
Hofer je jutros, nešto poslije 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sjediše vicekancelara, što ukazuje na promjenu vlasti u FPO.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je SPO, koja je do sada pojedinačno uvijek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobijediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mjesto lidera FPO doći će aktuelni potpredsjednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vođenje zemlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )