FOTO: Nezavisne

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vrijeme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posljedice po Kosovo.

On kaže da je lično zvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

U saoštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbjegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga i vojsku.

"Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vrijeme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogi NATO saveznika i da može imati negativne posljedice po kosovske evroatalnstke integracije", navodi Stoltenberg.

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažamana sa bezbjednosnim snagama Kosova.

"Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija", kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsjetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

"NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija", zaključio je Jens Stoltenberg.

Iz Vučićevog kabineta prethodno je saopšteno da su se Vučić i Stoltenberg saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i cijeli region.

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Alijanse na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namjera tzv. Kosova da "transformiše svoje bezbjednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vrijeme".

Predsjednik Srbije je izrazio zebnju zbog namjera tzv. Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbjednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopšteno, dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsjednik Vučić je upoznao generalnog sekretara NATO sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsjedniku Vučiću za odličnu organizaciju vježbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vježba te vrste do danas, održanoj u oktobru u Srbiji.

On je takođe naglasio koliko cijeni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )