FOTO: InfoBijeljina

Prethodni vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je za portal InfoBijeljina da je neprijatno iznenađen današnjim izjavama njegovog nasljednika na mjestu prvog čovjeka RiTE Ugljevik, Dike Cvjetinovića, koji očigledno ne zna da se nosi sa problemima i koji svoj nerad i javašluk želi da prikaže kao “greške prethodne uprave”.

- Cvjetinović želi da abolira sebe i svoje saradnike za sve što jesu ili nisu uradili u ovih godinu i dva mjeseca od kako je preduzeće u njihovim rukama. Ali, današnje stanje u RiTE Ugljevik, kojim od kraja 2022. godine upravlja Cvjetinović zajedno sa saradnicima, umnogome je posljedica upravo njegovih poteza. “Prethodna uprava”, koja je postala poštapalica direktora Cvjetinovića, firmu je provela kroz jedan od najtežih perioda još od rata, a spomenuću samo da smo radili u uslovima pandemije kovida, potpunog poremećaja tržišta izazvanog ratom u Ukrajini, te velikih blokada u nabavci koje su bile plod događaja na lokalnoj političkoj sceni – istakao je Stojanović u izjavi za InfoBijeljinu.
 
On je naveo da za više od četiri godine koje je proveo na čelu RiTE Ugljevik, nijednom nije izjavio da je za bilo koji problem s kojim se susreo, a bilo ih je i te kako, kriva prethodna uprava.
 
- Svako novo rukovodstvo zateći će i naslijeđene probleme. Tako je bilo sa svim prethodnicima Cvjetinovića. Međutim, samo on svoje loše rezultate, više od godinu dana kasnije,  pokušava da pripiše rukovodstvu koje je vodilo firmu prije njega. Recimo, bilo bi dobro da objasni kako je to “prethodno rukovodstvo”, u izuzetno složenim okolnostima koje sam već spomenuo, uspjelo da vrati gotovo 60 miliona KM duga, a da dug prema dobavljačima nije uvećan. Kako je u vrijeme “njegovog prethodnika” na rudniku uvijek bilo aktivno 22 ili više dampera, dok je danas situacija takva da je rijetkost da ih je aktivno preko deset? Zašto Cvijetinović, kada već kritikuje “prethodnu upravu”, ne spomene i jedan od najvećih investicionih ciklusa ulaganja u mehanizaciju, kada je nabavljeno 4 dampera, 2 bagera, 3 buldožera i veći broj “sitne” mehanizacije? – pita Stojanović.
 
On pretpostavlja da je jedan od razloga zašto direktor Cvjetinović “ne vadi iz usta prethodnu upravu” taj što bi onda morao pričati o “svojoj upravi” i što bi, recimo, morao da objasni zašto je tenderska nabavka usluge izgradnje dijela platoa u RJ Rudnik plaćena 936.000 KM, kada je to posao koji se mogao odraditi resursima koje preduzeće već posjeduje? 
 
- Preduzeće na čijem ste čelu, gospodine Cvjetinović, bilo bi barem u malo boljoj situaciji da niste kupovali medijsku naklonost nabavkama “Medijskih usluga” vrijednih preko pola miliona maraka! Možda se taj novac mogao i pametnije upotrijebiti za dobrobit preduzeća i njegovih radnika. Ili novac koji ste, potpuno bespotrebno, upotrijebili za nabavku trećeg vatrogasnog vozila, u momentu kada mašine na Rudniku stoje zbog nedostatka dijelova. A neću zaboraviti ni eksproprijaciju. Za nekoga ko tako često poteže tu temu, očekivalo bi se da je za 14 mjeseci uradio nešto više. A, jedino što ste zapravo uradili jeste eksproprijacija mimo svih propisa dvije parcele vlasnika N.P. I G.P., koje se nalaze izvan eksploatacionog polja. Eksproprijacijom te dvije parcele, koje i nisu ugrožene rudarskim radovima, preduzeću je stvorena obaveza od oko 720.000 KM – rekao je Stojanović. 
 
On je zaključio da je posljedica svega navedenog, a prije svega neznjanja vođenja preduzeća, ta da je Termoelektrana pred obustavom rada zbog nedostatka uglja. 
 
- U vrijeme “prethodne uprave”, vašeg omiljenog alibija za sve gospodine Cvjetinoviću, na depou je uvijek bilo više od 150.000 tona uglja. Smijete li javnosti reći koliko ga ima danas? – dodao je Stojanović. 

POVEZANE VIJESTI:

Milutin Tasovac izviždan na protestu RiTE Ugljevik - Vrati pare iz Trebinja, pa će biti za ulaganja! (VIDEO)

Protest u Ugljeviku: Radnici poručili da ne žele bogaćenje trećih lica na ležištu uglja Istok 2
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 12 )