FOTO: InfoBijeljina.com

U krugu preduzeća Rudnik i termoelektrana Ugljevik održan je jednočasovni protest sindikalne organizacije koja od uprave preduzeća traži da garantuju obezbjeđivanje neophodnih količina uglja koje će garantovati stabilan rad RiTE u narednom periodu, a predstavnici radnika su poručili da situacija nije bila gora u posljednjih 30 godina i da neće dozvoliti bogaćenje trećih lica na ležištu uglja Istok 2.

Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik Boban Benović rekao je novinarima da je 7.7.2013. godine potpisan koncesioni ugovor za nalazište uglja Istok 2, ali da je on podrazumijevao i izgradnju novog bloka Termoelektrane.

 
- Do toga nikada nije došlo. Sada su se pojavile informaije kako treća lica treba da vrše eksproprijaciju i vađenje uglja na ležištu Istoku 2, zbog čega je, kako vidite, veliki broj radnika izašao u štrajk. Zabrinuti smo i ne dozvoljavamo da se drugi bogate, a mi kao preduzeće da budemo zapostavljeni. Mi ipak proizvodimo trećinu električne energije, dio smo sistema i moramo da se pitamo za ovako važne stvari – naveo je Benović.

Vršilac dužnosti direktora RiTe Ugljevik Diko Cvjetinović istakao je da će se uprava obratiti Vladi Republike Srpske u vezi sa zahtjevima radnika i velikim problemima koje Rudnik i Termoelektrana imaju.

 
- Svjesni smo da je koncesija za ležište Istok 2 data 2013. godine, ali mi smo kao uprava tražili od Vlade da budu obezbijeđene dovoljne količine uglja za nesmetan rad do kraja radnog vijeka, odnosno 2039. godine. Skoro svakodnevno razgovaramo sa Ministarstvom energetike i rudarstva i Elektroprivredom, kao i još nekim višim instancama, kako bi obezbijedili nove investicije za Termoelektranu. U prošloj godini smo već dosta toga riješili, što u prethodnih četiri-pet godina nije urađeno. Vlada RS i resorno ministarstvo će odlučivati u vezi sa koncesijom – naglasio je Cvjetinović.

 
Zanimljivo je da se radnicima na protestu nije obratio direktor Rudnika, a izvršni direktor za poslove proizvodnje i električne energije i razvoj termoelektrane Milutin Tasovac je izviždan tokom obraćanja. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )