FOTO: autostar24.hr

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH objavilo je danas novi pravilnik o tehničkim pregledima vozila u BiH, a njime se, ističu, pokušavaju neutralisati anomalije koje su se do sada događale na stanicama za tehničke preglede, a što je utvrđeno primjenom prethodnog pravilnika.

Pravilnik, kako nam je objašnjeno, donosi novine upravo u dijelu koji se tiče postupanja ovlašćenih lica, i to voditelja stanica i kontrolora tehničke ispravnosti vozila.

Između ostalog, uvodi se kao obavezan uređaj za ispitivanje amortizera. Osim toga, stanice za tehnički pregled biće ubuduće dužne i da obezbijede video-nadzor cijele tehnološke linije, i to za svaku tehnološku liniju posebno.

Sistem video-nadzora mora obezbijediti najmanje očitanje registarskih tablica na vozilima, predviđa ovaj pravilnik koji na snagu stupa za osam dana.

Predviđeno je i da se tehnički pregled započet na jednoj stanici, a kada se utvrdi da je vozilo neispravno, ne može kasnije započeti na drugoj stanici za tehnički pregled, u roku od 30 dana od dana prvog prekida.

Pored toga, stanica za tehnički pregled mora biti opremljena savremenom opremom za utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila sa računarskom podrškom i internet konekcijom, za automatsku obradu izmjerenih vrijednosti, njihovo pohranjivanje u bazu podataka i mogućnost ispisa rezultata mjerenja, uključujući i grafički prikaz.

Jedinstveno programsko rješenje dužne su usaglasiti stručne institucije na nivou entiteta i Brčko distrikta.
Predviđeno je i privremeno oduzimanje licenci i sertifikata voditeljima stanice ili kontolorima koji ne budu radili po propisima, kao i upućivanje na vanrednu  provjeru stručnosti. Ova kazna čeka onoga ko obavi pregled vozila i ovjeri tehničku ispravnost za neispravno vozilo, prilikom tehničkog pregleda vozila u informacijski sistem unese netačne podatke i slično.

U ovom ministarstvu očekuju da se ovakvim mjerama, kao i punom implementacijom bar-koda, spriječe malverzacije u postupku tehničkih pregleda, a time i doprinese poboljšanju nivoa bezbjednosti saobraćaja.

Podsjećamo, tehnički normativi koje moraju ispunjavati vozila su već ranije djelimično izmjenjeni i dopunjeni kroz izmjene i dopune Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila.

Neke od izmjena su da je na vozilima dozvoljena ugradnja dnevnog svjetla, zatim da su dozvoljene granice oštećenja vjetrobranskog stakla određene zavisno od kategorije vozila i pozicije oštećenja, zatim da rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju sa ispuhanom gumom ili ako vozilo posjeduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume, kao što su sprej ili pjena u boci pod pritiskom, set za brzu popravku gume i slično.

Propisana je i nova klasifikacija vozila, usklađena sa međunarodnim propisima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )