FOTO: Cafe.ba

Ko se žalio da mu je stigla jesen, naredni vikend će ga ipak ugrijati. Naime, širom Evrope očekuje se postepeni porast temperatura.

Nove paklene vrućine prijete zapadu Evrope već za sedam dana. Prema prognozama toplotni talas mogao bi pogoditi područje koje je zahvatio i prošli toplotni udar, dok će se naši krajevi nalaziti na granici, piše Istramet. Zapravo, nevjerovatno je koliko sve ide u smjeru sezonske prognoze “Accuweathera” s kraja maja.

Tada je objavljena dugoočekivana sezonska prognoza za ljeto u Evropi. Prognoza je najavljivala turbulentne meteorološke događaje u većem dijelu kontinenta, posebno na Balkanu.

Glavna meteorološka vijest bila je da će dominirati dugotrajni toplotni talasi, od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske.

– Toplina će u Evropi biti dugotrajnija u odnosu na prošlo ljeto kada su rekordne temperature vazduha zabilježene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su uglavnom trajale samo sedmicu.
Najtopliji gradovi u Portugalu i Španiji imaće višednevne valove vrućina s temperaturama iznad 43 stepena, što će povećati rizik od pojave velikih požara, uključujući dijelove srednje Evrope.

Dok će suvo i vruće ljeto dominirati velikim dijelom Evrope, Balkanski dio će biti se na udaru jakih oluja tokom cijele sezone. Iako regija neće biti imuna na toplotne valove, trajanje ekstremne topline biće ograničeno na manje periode.

Snažne grmljavinske oluje naročito će pogađati Grčku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, kao i okolne mediteranske zemlje, no i dio istočne Evrope mogao bi se naći na njihovom udaru – objavio je “Accuweather” 21. maja. I dosad se obistinilo sve.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )