FOTO: null

Vašington - Stejt department je u najnovijem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu upozorio na veličanje Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, minimiziranje ustaških zločina i antisrpska osjećanja u Hrvatskoj 2016. godine.

"Najvažniji problem u domenu ljudskih prava u zemlji su socijalna diskriminacija i nasilje usmjereno protiv pripadnika etničkih manjina, uključujući Srbe i Rome, žene i djecu", navodi se u izvještaju i dodaje da je korupcija i dalje problem.

U izvještaju se izdvajaju bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i režiser Jakov Sedlar kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih vjerskih zajednica i nevladinih organizacija.

Stejt department kao druge probleme u domenu ljudskih prava u Hrvatskoj izdvaja prenatrpanost zatvora, pravosudna kašnjenja, neriješene zahtjeve za restituciju imovine, političko uplitanje u vladine agencije koje se bave ljudskim pravima, antisemitizam i druge.

Što se tiče restitucije imovine zaplijenjene tokom Drugog svjetskog rata i u vrijeme komunističkog režima, ona je limitirana na lica koji su bili državljani 1996. godine kada je parlament Hrvatske usvojio zakon o restituciji.

"Zakon se ne odnosi na lica čija je imovina bila meta eksproprijacije, ali su napustili zemlju i pribavili državljanstvo negdje drugo. Neuspjeh vlasti da izmjene zakon i obezbjede restituciju i za ta lica i dalje je problem", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se precizira da je i dalje prisutan problem imovine Srpske pravoslavne crkve i Koordinacije jevrejskih zajednica u Hrvatskoj. Stejt department napominje da nije bilo restitucije jevrejske imovine od 2014. godine, iako je podnijeto više zahtjeva u tom smislu.

Takođe, vođe jevrejske zajednice prijavili su povećan broj slučajeva antisemitizma u datom periodu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )