FOTO: null

Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je danas na sastanku predsedniska Srbije sa članovima Predsedništva BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je to rekao na konferenciji za novinare i objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tijela.

Ekonomski odlični, da unapredimo političke odnos

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa državnim vrhom Predsjedništva BiH razgovarao danas o unapređenju odnosa, posebno političkih, te kako ubuduće da se izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno su iznad nivoa naših političkih odnosa, za koje ne bih rekao da su loši, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

BiH jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera SR

Spoljnotrgovinska razmjena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset mjeseci je 1,424 milijarde evra, i ta razmjena svake godine raste za 200 miliona evra, izjavio je Vučić.

To, kako je rekao, svrstava BiH na mesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto.

Srbiji važne hidroelektrane unutar naše granice

Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila predlog rješenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta" u celini na teritoriji Srbije, rekao je Vučić novinarima.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu, prenio da su predstavnici Predsjedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Načelni dogovor o granici

Srbija i BiH su se načelno dogovorile o modelu rješavanja pitanja granice između dvije zemlje, a Srbija je iznijela kompromisne prijedloge u vidu "non pejpera", rekli su danas u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je prijedlog da granica ide administrativnom linijom, a da Srbija ima pravo međunarodne pravne službenosti na 99 godina.

Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmjenu teritorija.

On je pojasnio da nije došlo do konačnog dogovora na današnjem sastanku.

Vučić je rekao da je u vezi sa izgradnjom brzog puta Sarajevo - Beograd prihvaćen stav Predsjedništva BiH, koje još nije donijelo konačnu odluku, ali je bliže rješenju da on ide preko Bijeljine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )