FOTO: srpskainfo.com

Muškarac star 63 godine, koji je nekoliko mjeseci proveo na liječenju u vranjskom Zdrastvenom centru, privremeno je smješten u Prihvatnu stanicu za stare i napuštene u ovom gradu, jer čak nijedno od njegovo petoro djece ne želi da preuzme brigu o ocu.

Srednjovječni Vranjanac je bio na liječenju na Internom odeljenju, a zatim na Infektivnom. Potreba za njegovim liječenjem, kažu doktori, realno je prestala prije više od mjesec dana, ali on je i dalje njihova briga, jer nema gdje da ode, pišu Novosti.

– Pacijent je medicinski zbrinut i mi smo bili u obavezi da obavijestimo socijalne službe. On nema zdravstvenu knjižicu, kao ni stalnu adresu boravka u Vranju – kažu u vranjskom Zdrastvenom centru.

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju Dragana Arsić kaže, da su njihove službe obavile razgovore sa članovima porodice ovog pacijenta, prenose “Novosti”.

– Mi smo razgovarali sa njegovom djecom, ali su ona odbila da brinu o ocu, zbog čega su protiv njih, po zakonskom postupku, podnijete krivične prijave – kaže Arsićeva.
– Sve smo uradili kako bi pacijent iz bolničkih uslova bio smješten u ustanovu socijalne zaštite – kažu.
Ivana Tasić, direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, objašnjava da kada se utvrdi da je pacijent zdrav, onda se smješta u ovu ustanovu, što je učinjeno sa ovim čovjekom, koji je, kako prenose “Novosti”, porijeklom Vranjanac, ali je jedan period života proveo u Sokobanji.

– Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Mi se trudimo da ljudima koji su kod nas smješteni pružimo uslove kakve bi imali u svom domu. Problem je, međutim, što većina njih jako pati za svojom djecom – objašnjava Tasićeva.

Sličan slučaj potresao je i Vranje prošle godine. U novembru prošle godine, Vranje je potresla priča o slijepoj i nepokretnoj baki, staroj 87 godina, koju takođe niko nije želio da uzme iz bolnice iako je majka šestoro djece. Ona se i danas nalazi u Prihvatnom centru u Vranju.

A i danas kada se pomene da “niko nije želio da dođe u bolnicu po nju”, pitaju se oni empatični: “Šta se to, pobogu, desi sa ljudima da zaborave svoje roditelje?”

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )