FOTO: InfoBijeljina

Srpski dani kulture završeni su u subotu 2. jula u Beču svečanim kulturno-umjetničkim programom u sali hrama Rođenja presvete Bogorodice, u kojem su učestvovati pisac Mirjana Marković, etno-grupa Hram, umjetnica Jasna Arbanac i Udruženje žena Crvena ruža.

Srpski dani kulture su manifestacija u organizaciji srpskog Kulturno-integrativnog udruženja Fokus, u Beču na kojoj je od 2. jula kroz koncerte, izložbe i predavanja, predstavljena tradicija i kultura naše zemlje. 



Vesna Jovanović Klinger, predsjednica Fokusa je istakla da je cilj Srpskih dana kulture da se drugim zajednicama promovišu naša tradicija i kulturno naslijeđe, zbog čega je manifestacija uvijek dvojezična.

„Petu godinu zaredom organizujemo Srpske dane kulture, s ciljem da predstavimo našu srpsku kulturnu baštinu, ne samo Srbima u dijaspori, nego i drugim narodima i narodnostima, posebno Austrijancima“, rekla je za InfoBijeljina Vesna Jovanović Klinger. 



Dodala je i da su ovakve manifestacije veoma bitne, jer danas živimo u vremenu rijaliti programa i šunda.

„S obizrom da živimo u vrijeme šunda, farmi, rijalitija, i sa mnogo drugih programa koji nisu primjereni za našu djecu. Ovako nešto predstaviti našoj javnosti, kroz srpsku kulturu. Trudimo se da što više okupimo naših ljudi, i da radimo na masovnosti“, napomenula je Vesna Jovanović Klinger.



U okviru manifestacije u utorak je održan susret pisaca dijaspore i matice, a gosti su bili članovi Kluba ljubitelja knjige Majdan iz Kostolca. U Zajednici srpskih klubova u Beču priređena je izložba umjetničkih slika Tamare Karjuk.



Takođe, u okviru ove manifestacije, austrijski publicista Hanes Hofbauer je u prostorijama Saborbog hrama Svetog Save, održao predavanje na temu “Gubitnici i pobjednici migracije”.

U petak je održan koncert mladih talenata klasične muzike pod motom “Dijaspora svira”.



Sva sredstva prikupljena u okviru Srpskih dana kulture idu za pomoć i restauraciju hrama Rođenja presvete Bogorodice. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )