FOTO: Telegraf.rs

Republika Srpska uskoro dobija Smart city platformu za Sistem objedinjene naplate (SON), odnosno građnima će računi za komunalije biti objedinjeni, a osnovni cilj je povećanje naplate i smanjenje troškova i broja službenika u gradovima i opštinama.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS platformu će platiti 1,28 miliona KM bez PDV-a.

U ovu cijenu biće uključena Smart city platfoma za Sistem objedinjene naplate sa softverskim licencama, ali ovim sistemom neće biti obuhvaćene sve lokalne zajednice u Srpskoj već samo pet gradova ili opština. Koje lokalne zajednice će biti u SON-u još nije poznato.

U navedenu cijenu uključena je i migracija podataka iz postojećih baza i održavanje sistema u garantnom roku od godinu dana. Dobavljač je dužan i da obuči osoblje za pravilno korišćenje sistema.

Cilj je objediniti sve kumunalije na jedan račun i povećati njihovu naplatu, uštediti na potošnom materijalu i softverskoj i hardverskoj opremi, smanjiti broj službenika za obradu podataka.

Sistem bi trebalo da obračunava najmanje 5.000 korisnika komunalnih usluga u minuti.

Prema rokovima za dostavljanje ponuda i isporuku robe sistem bi trebalo da počne s radom na jesen, ako u procesu javne nabavke ne bude žalbi i sudskih postupaka.

Sistem objedinjene naplate trebalo bi da bude sličan beogradskom „Infostanu“, koji objedinjuje naplatu komunalnih usluga na teritoriji 10 centralnih gradskih opština i tri obodne opštine.

Sistem objedinjene naplate (SON) bi trebao da bude poseban organizacioni dio opštinske uprave ovlašten za obračun i naplatu komunalija. SON bi trebalo da sa davaocima komunalnih usluga, preduzećima, zaključi ugovore i da za njih vodi centralnu evidenciju korisnika, vrši obračun i izdaje račun, te vrši naplatu komunalija, zaprima prigovor-reklamacije i rješava ih, da samostalno pokreće i vodi postupak prinudne naplate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )