FOTO: glassrpske

Na liječenje izvan granica Srpske za prvi šest mjeseci ove godine upućeno je oko 2.600 pacijenata, a razlog su mahom složene procedure liječenja kardiovaskularnih i malignih oboljenja koje se ne izvode u domaćim zdravstvenim ustanovama.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da je trošak liječenja pacijenata iz Srpske u Srbiji u prvom polugodišnju ove godine iznosio oko 10,6 milion KM, navodeći da se broj oboljelih kojima je neophodno liječenje izvan granica RS znatno smanjio u odnosu na period od prije 10 ili 15 godina.
 
- Zahvaljujući ulaganju u opremu i edukaciju domaćih kadrova, kao i uvođenju novih zdravstvenih usluga u naš zdravstveni sistem taj broj se smanjuje. Lani je na liječenje upućeno oko 3.700 pacijenata, a trošak je bio oko 20 miliona KM - rekli su u Fondu i dodali da se na liječenje izvan Srpske pacijenti, uglavnom, upućuju zbog kardiohirurgije, odnosno oboljenja srca, zatim karcinoma, leukemije, neuroloških oboljenja i slično.
 
Pojašnjavaju da osiguranici Fonda na liječenje izvan Srpske imaju pravo onda kada domaće zdravstvene ustanove ne mogu da sprovedu liječenje, odnosno kada se određena usluga ne radi u zdravstvenim ustanovama u RS.
 
- Osiguranici se tada upućuju u ustanove izvan Srpske sa kojima imamo potpisane ugovore, uglavnom je to u Srbiju. Pacijenti to pravo ostvaruju na osnovu prijedloga Univerzitetskog kliničkog centra RS koji razmatra naša stručna komisija i donosi odluku o opravdanosti liječenja izvan granica Republike - dodaju u Fondu.
 
Sa rješenjem o liječenju pacijenti u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske plaćaju samo participaciju, ukoliko nisu oslobođeni te obaveze, a ukoliko jesu, liječenje u potpunosti ide na teret Fonda.
 
Kada je u pitanju inostranstvo, odnosno liječenje u nekom od evropskih zdravstvenih centara, u Fondu ističu da se osiguranici tamo upućuju onda kada liječenje nije moguće ni u Srbiji.
 
- Od 2020. godine i liječenja u inostranstvu finansiramo u potpunosti, odnosno pacijent plaća samo participaciju ukoliko nije oslobođen te obaveze. Ranije smo u finansiranju tih troškova učestvovali uglavnom u iznosu od 30 odsto - naveli su u Fondu i podsjetili da ne finansiraju liječenja koja su u eksperimentalnoj fazi, odnosno koja nisu naučno dokazana i potvrđena u praksi.
 
Nacionalni koordinator za prevenciju malignih oboljenja u RS Zdenka Gojković kaže da se u Srbiju upućuju pacijenti oboljeli od karcinoma kojima su neophodne zahtjevne hirurške procedure.
 
- Ne sprovodimo, na primjer, lokalno invazivne procedure kao što je TATE. To su metode kojima se direktno ulazi u krvni sud koji je blizu tumora ili metastaze, najčešće u jetri i onda se ili aplikuje citostatik ili neka druga određena supstanca i na taj način se pokušavaju ubijati tumorske ćelije. To su mahom procedure zbog kojih šaljemo pacijente izvan Srpske - rekla je Gojkovićeva.
 
Kada su u pitanju onkološke terapije, Gojkovićeva kaže da, ne postoji ništa što Klinika za onkologiku UKC-a RS ne zna ili ne može da dati.
 
- Imamo iskustva za sve inovativne lijekove koje dajemo i kroz kliničke studije, ali nemamo sve te lijekove na listi Fonda, jer su inovativni i skupi - pojasnila je ona.
 
Humanitarne akcije
U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se često organizuju akcije za liječenje koje finansiraju oni ili Fond solidarnosti “Duša djece”, zbog čega se u javnosti stiče pogrešan utisak da se građani liječe putem akcija, čak i kada to u potpunosti sprovode nadležne institucije.
 
- Svjesni smo da porodice imaju troškove i mimo samog liječenja, kao i za određene potrebe koje nisu obuhvaćene obaveznim osiguranjem, stoga apelujemo na organizatore humanitarnih akcija da prilikom njihovog organizovanja naznače za šta je novac potreban - rekli su u Fondu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )