FOTO: null

Nekoliko mjeseci uoči Mundijala u Rusiji, FSS objavio je oglas za novi vizuelni identitet reprezentacije, odnosno zatražio ponude novog idejnog rješenja grba, zastave, dresa reprezentacije.

Kakav je epilog konkursa bio, da li je usvojen nečiji prijedlog, ostalo mi je nepoznato. Ono što sam vidio u Rusiji, osim Bjelinog spota sa penjanjem igrača na planinu, bilo je skromno! Dres je bio ''pumin'', ali ni približan onom kakav npr. imaju Italijani, Urugvajci...Srpski fudbaleri imali su dres koji je više ličio na majicu za trening. Nije strukiran, nije imao onaj sjaj kao dresovi već pomenutih Italijana i Urugvajaca. A napravila ih je ''puma'', kao i onaj Srbije.

Neki prijatelji, koji USA cijene kao što su je nekad cijenili Pupin, Tesla, Dragoljub koji joj je pilote spasavao pred nacistima.., ovih dana mi govore da top dres može napraviti samo ''nike''. Ja nisam tako isključiv, jer npr. ''adidas'' decenijama Njemačkoj pravi prvoklasan dres, Argentini takođe. Za SP '82 ondašnjoj reprezentaciji SFRJ napravio je dres koji nikada više nije viđen na balkanskim prostorima! Taj dres iz '82 možda bi mogao biti vodilja nekim budućim autorima vizuelnog identiteta reprezentacije Srbije (ali ne da preslikaju izgled dresa, nego ideju, namjeru nekog iz ondašnjeg FSJ koji je otišao u ''adidas'' i rekao - hoću takav dres!). Srbija u Rusiji vizuelni identitet definitivno nije imala! 

Veliki misle o svakom detalju, pa i o tome kako će biti obučeni momci koji u tom trenutku reprezentuju svoju zemlju! Srbija još uvijek traga za svojim fudbalskim identitetom kao što identitet traži i u drugim sferama života. Kako ga pronaći možda je vječito pitanje na Balkanu. Postoji samo jedan put - vratiti se korijenima, istoriji. Srpski korijeni državnosti nalaze se u periodu Nemanjića, koji su, između ostalog, imali zastavu, grb, na kojim bi im danas pozavidjele mnogo veće države od Srbije. Dizajn tih obilježja državnosti rađen je u srednjem vijeku, a ona su takva da bi ih mnogi danas rado stavili na svoj dres, kada bi imali takav period istorije. 

Svi veliki decenijama imaju isti dres, koji u novom vremenu dobija poneku modernu nijansu. Dres i šorc Brazila imaju žutu, zelenu i plavu boju, valjda zbog žitnih polja, Amazona i brazilskog neba. Kopačka Pelea iz 1970 je ''pumino'' dizajnersko čedo. Dres koji danas nosi Nejmar identičan je onom Peleovom od prije pet decenija, razlika je samo u kvalitetu materijala od kojeg je napravljen. Slično je i sa dresovima ''azura'', ''gaučosa'', ''galskih pijetlova'', ''pancera''... 

Bjela je, radeći ''Montevideo'', mislio o svakom detalju koji će upotpuniti skidanje paučine sa srpske fudbalske istorije. Đuričkov tajming ulazak na konju uoči istorijske pobjede nad Brazilom scena je na kojoj bi mu pozavidjeli holivudski režiseri. Bjela tom scenom , u kojoj se donose srpski dresovi , danas relikvije, nije razmišljao o holivudskoj zavisti već o tome da je srpski dres svetinja! 

Taj dres iz Montevidea mogao bi biti vizuelni temelj neke buduće fudbalske Srbije! Redizajniran, prilagođen novom vremenu , sa grbom Nemanjića , bio bi dres koji bi, možda, s ponosom oblačili ''orlovi''!

D.G.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )