FOTO: politika.rs

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna "T-500“. Nova Uredba donijeta je u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Republike Srbije, imajući u vidu da tržište još uvijek nije stabilizovano.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hljeba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hljeba.
 
Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cijena hljeba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.
 
Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cijenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40%. Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se od 9. avgusta i važiće 30 dana.
 
Vlada je donijela Uredbu o ograničenju visine cijene peleta kojom maksimalna maloprodajna cijena peleta ne smije prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba je donijeta u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu koja može ugroziti energetsku bezbjednost Republike Srbije, ograničava cijena u trgovini na malo peleta. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi 90 dana od dana stupanja na snagu.
 
Ograničena cena peleta i privremeno zabranjen izvoz
 
Vlada je donijela i Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju na period od 6 meseci i uvela privremeno ograničenje izvoza određenih drvnih sortimenata, poreklom iz Republike Srbije, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica takve nestašice u Republici Srbiji. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
 
Takođe, vlada je donijela i Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.
 
Njome se uvodi privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posljedica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svjetskom tržištu energenata. Ograničenje se ne odnosi na izvoz robe za koju je carinski organ prihvatio izvoznu deklaraciju pre stupanja na snagu ove odluke. Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se do 1.10. 2022. godine.
 
Takođe, Vlada Republike Srbije donijela je i izmijenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro-dizela EN 590 kojom se ona produžava za još sedam dana.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )