FOTO: Nezavisne

Srbija je jedna od pet zemalja u svijetu sa najvećim brojem inovacija tokom vanrednog stanja, a riječ je o 22 inovativna rješenja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Opservatorija inovacija javnog sektora (OECD) prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom korona, a na sajtu te organizacije predstavljena su i rješenja sprovedena u Srbiji.

U analizi, objavljenoj u četvrtak, 28. maja, na sajtu OECD-ove opservatorije, kao primjeri dobre prakse istaknuta su rješenja i aplikacije "Doniraj plazmu", "Budi volonter", "Digitalna solidarnost" i automatski info-servis (četbot) "kovid-19".

U saopštenju je navedeno da su tu još i "Moja učionica", "Moja škola”, "eVrtić", "eUpis", inicijativa donacije računara djeci iz socijalno ugroženih porodica kao i druga rješenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je da se inovativni način razmišljanja pokazao kao neophodan pristup u kritičnoj situaciji, te da su ulaganja u tehnologiju i inovacije zapravo bila ulaganja u otpornost domaćeg sistema.

"Kao država pokazali smo da kad radimo timski - postižemo najbolje rezultate", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, kreativnost i inovativnost tih rješenja zapravo su oblikovali brz i efikasan odgovor na borbu protiv virusa korona, a dalje će pomoći i ubrzanom ekonomskom razvoju i nakon pandemije virusa korona.

OECD je, zbog postignutih rezulata, pozvao Srbiju da se priključi Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru, koju je lani potpisalo 35 zemalja članica OECD-a, a Srbija bi bila jedna od rijetkih zemalja koja bi se priključila iako nije član.

Deklaracija ima za cilj da podstakne, podrži i ojača inovativnost u javnom sektoru, te afirmiše inovativni pristup u rješavanju starih i novih izazova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )