FOTO: Glas Srpske

Pored Adisa Abaza (39) iz Zenice, koji je prošle sedmice uhapšen u akciji njemačke policije zbog sumnje da je učestvovao u terorističkom napadu u Parizu 2015. godine, istraga zbog povezanosti sa masakrom u kojem je brutalno ubijeno 150, a povrijeđeno više od 300 osoba vodi se protiv još dva državljanina BiH, čiji identitet njemački tužioci ne mogu da otkriju u interesu istrage, potvrđeno je u petak iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz vrha MIP-a, Ambasada BiH u Berlinu u petak je primila službenu informaciju nadležnog Državnog tužilaštva u Drezdenu u kojoj je navedeno da je, na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je izdao Osnovni istražni sud u Briselu jedan državljanin BiH uhapšen u SR Njemačkoj 20. juna 2019. godine u 1.48 sati.

- U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Haleu u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravosnažnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije - potvrđeno je za “Glas Srpske” iz MIP-a BiH.

Naš sagovornik objašnjava i da je, prema navodima Državnog tužilaštva u Drezdenu, predmetni evropski nalog za hapšenje izdat zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana s aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani “Bataklan”.

- U informaciji Državnog tužilaštva u Drezdenu navedeno je i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, javnosti neće biti dostupno više informacija, zbog razloga koji se tiču daljeg sprovođenja istrage - precizirali su iz MIP-a BiH.

Njemački mediji prenijeli su proteklih dana da je tokom istrage terorističkog napada u pariskoj dvorani “Bataklan” na najmanje jednom od oružja koje su koristili teroristi pronađena DNK za koju se kasnije potvrdilo da pripada uhapšenom Adisu Abazu.

Nakon hapšenja dvojice Bošnjaka u februaru u Drezdenu, prenose mediji u Njemačkoj, kriminalistička policija pokrenula je istragu kodnog imena “Šiba”, tokom koje se počelo pojavljivati ime Adisa Abaza.

- Nakon određenog vremena uspjeli su ga locirati u regiji Saksonija-Anhalt i stavili su ga pod prismotru. Poslije napada u Francuskoj on se skrivao u Njemačkoj i uglavnom je živio sa jednom ženom u Bad Direnbergu u pomenutoj regiji. Kada je bio u posjeti prijatelju u ovom gradu, pripadnici specijalnog odreda GSG9 su ga uhapsili tokom noći 20. juna. Policija je očekivala da će pronaći neko oružje kod njega, ali se ispostavilo da nije imao, niti je skrivao ikakvo oružje. Ipak, nakon provjere utvrdili su da se nalazi na evropskoj potjernici - prenijeli su mediji.

Državni tužilac Jurgen Šmit izjavio je da je “sada predmet istrage način i vrijeme kada je osumnjičeni došao u Njemačku”. On je precizirao da je protiv Abaza pokrenut postupak za kršenje zakona o kontroli ratnog oružja, dodajući da se osumnjičeni nalazi u ekstradicionom pritvoru i da se trenutno razmatra zahtjev za njegovo izručenje u Belgiju.

Granate u Drezdenu

Njemačka policija je na željezničkoj stanici u Drezdenu 18. februara ove godine zaplijenila 17 ručnih granata, koje su bile sakrivene u “mercedesu” sa bh. registarskim oznakama, prenijeli su tada njemački mediji.

Kako su istakli, tom prilikom uhapšena su dvojica državljana BiH, od 17 i 28 godina, a istragu o ovom slučaju preuzela je njemačka Savezna policija. Prema saznanjima našeg lista, riječ je o državljanima BiH koji su, pored Adisa Abaza, na meti istrage njemačke policije zbog sumnje da su povezani sa terorističkim napadom u Parizu 2015. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )