FOTO: null

U olujnom nevremenu u Poljskoj poginulo je od sinoć dvoje Poljaka, 39 je povređeno, udari vjetra od preko 115 kilometara na čas zaustavljali su vozove a 840.000 Poljaka ostalo je sinoć bez struje, saopštila je jutros poljska Državna vatrogasna straža.

Olujno nevrijeme Ksavije koje je u četvrtak iz Njemačke prešlo u Poljsku odnijelo je u Poljskoj dva života - 67-godišnjeg muškarca u Lubuskom vojvodstvu na zapadu Poljske koji je pao sa krova na koji je izašao da ga obezbjedi pred djvljanjem vjetra i poginuo na mjestu i jedne žene u Centralnoj Poljskoj na koju je pala grana a preminula je kasnije u bolnici.

"Povrijeđeno je 39 osoba, od toga osmorica vatrogasaca. Od juče do ovog jutra na terenu je 41.000 vatrogasaca. Oštećena je 891 zgrada, od toga 460 stambenih. Vatrogasci su na teren izlazili u 10.000 intervencija", saopštio je jutros poljskim medijima portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Bez struje je od sinoć zbog divljanja olujnog nevremena Ksavije ostalo 840.000 Poljaka u 3.800 gradova i naselja, saopštio je Centar za bezbjednost pri poljskoj vladi.

Nevrijeme je otežalo i željeznički saobraćaj, Poljske željeznice morale su da ga obustave na nekim dionicama, dok se ne raščisti popadalo drveće i granje sa pruga, a sinoć su zbog oluje i Njemačke železnice zaustavile saobraćaj preko Odre na poljsku stranu granice i time i vozove na pruzi Berlin-Varšava.

"Stanje nije tragično ali je loše. Zaustavljeno je 10 vozova. U njima je ostalo oko 1.400 putnika", kazala je o stanju u željezničkom saobraćaju na terenu Poljske državnoj televiziji TVP.info portparol Poljskih željeznica Intersiti, Agnješka Serbenjska.

Poljski meteorolozi objavili su jutros upozorenje da nevrijeme Ksavije ni danas ne jenjava u 12 poljskih vojvodstava i za sada su pošteđeni samo istočni regioni.

Poljske vlasti apeluju na Poljake da ne izlaze ako ne moraju jer će udari vjetra dostizati mjestimično brzinu i od 130 kilometara na sat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )