FOTO: Srpska Info

Rektorat banjalučkog Univerziteta potresa afera o kojoj glavnu ulogu ima službenica Službe za finansije, računovodstvo i materijalne poslove M. R, za koju se sumnja da je zloupotrijebila finansijska sredstva Univerziteta u visini od oko 75.000 maraka, otkriva “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama naših izvora iz Rektorata, nesavjesna službenica je duži vremenski period skidala sredstva sa računa organizacionih jedinica Univerziteta. On tvrdi da su najviše oštećeni Prirodno-matematički fakultet i Akademija umjetnosti, jer je M. R. sa računa Rektorata na svoj račun preusmjerila novac namijenjen tim visokoškolskim ustanovama.

- Posebno interesantno je to što cijeli Univerzitet bruji o pronevjeri, a o cijelom slučaju nije obaviještena policija, iako je riječ o velikom iznosu. Čak se govori da je nesavjesna službenica u dva navrata vraćala novac i to sume od po dvadesetak hiljada maraka, kao i da ukoliko vrati sav novac, neće uopšte biti obaviještena policija - tvrdi naš izvor.

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković potvrdio je za naš list da je bilo zloupotreba, ali nije bio mnogo rječit kada su u pitanju konkretni detalji afere i imena odgovornih.

- Odmah po saznanjima dobijenim od nadležnih službi Univerziteta u Banjaluci da je radnica Rektorata osumnjičena da je zloupotrijebila finansijska sredstva Univerziteta pokrenut je postupak u skladu sa odredbama Pravilnika o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti radnika. Nakon saslušanja radnika, Univerzitet u Banjaluci će preduzeti sve mjere i pokrenuti postupak za utvrđivanje disciplinske i eventualne krivične odgovornosti, kao i nadoknade materijalne štete - naveo je Stanković.

On je kategorično negirao da se cijeli slučaj pokušava zataškati.

- Najoštrije demantujemo navode objavljene u pojedinim medijima u kojima se navodi da je neko od rukovodstva Univerziteta pokušao da zataška ovaj slučaj. Upravo obrnuto navodima,  predmetna inicijativa podnesena je odmah po saznanju od strane rektora Radoslava Gajanina i finansijskog direktora Univerziteta Duška Lazića - rekao je Stanković.

MUP bez saznanja
Policijska uprava Banjaluka, kao ni Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, nisu obaviještene ni o kakvim finansijskim zloupotrebama na banjalučkom Univerzitetu, rečeno je za “Glas Srpske” iz MUP-a RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )