FOTO: InfoBijeljina.com

Prvi dan primjene pooštrenih protivepidemijskih mjera u Sloveniji protiče uz ponešto negodovanja nevakcinisanih, ali bez incidenata, a najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez covid-potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera, među njima i ljubljanska Petrola, s najvećim brojem pumpi i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila o PCT-uslovu (preboljeli, vakcinisani, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio covid-19, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.
 
Dogodio se samo jedan incident
Kako prenose slovenački mediji, na pumpama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, ali radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije tačno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.
 
Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u srijedu ujutro u Brežicama, gdje je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez covid-potvrde ne može do goriva, iz protesta zaključao vozilo na mjestu gdje je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk je vozilo odvezao.
 
Vlada je na sam dan primjene novih pravila od obveznog PCT-uslova izuzela vozače u međunarodnom transportu pa oni do goriva i dalje mogu točiti bez većih ograničenja, osim što kod plaćanja trebaju u unutrašnjosti benzinskog servisa nositi masku, prenosi ATV.
 
Nisu isključene dodatne restrikcije
Pravilo o obveznom PCT-uslovu uz rijetke izuzetke, za niz djelatnosti i ekonomskih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donijela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ne isključuje da će se uvesti i dodatne restrikcije ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitalizovanih nastavi rasti dosadašnjim tempom.
 
U posljednja dva dana u Sloveniji je potvrđeno skoro 2800 novih zaraza koronavirusom. U posljednja 24 sata bilo je 1364 novozaražena, a na testu je svaki peti bio pozitivan.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )