FOTO: BBC

Rast dnevnog broja zaraženih virusom korona, nedovoljan broj vakcinisanih, zarazniji delta soj, te veća mobilnost ljudi tokom ljeta razlozi su zbog kojih Slovenija razmišlja o ponovnom zaoštravanju mjera protiv epidemije kovida 19.

Slovenački premijer Janez Janka rekao je novinarima nakon sastanka sa epidemiolozima da je jasno šta ih očekuje idućih sedmica i mjeseci ako ne bude postignut dovoljan broj vakcinisanih.
 
"Više nemamo izgovora, jer ima dovoljno vakcina", rekao je Janša i dodao da za širenje zaraze više ne treba kriviti Vladu, ljekare, EU i nauku, već da je odgovornost na svakom pojedincu da se vakciniše.
 
Janša je upozorio da bi predviđeni veliki privredni rast i oporavak, uz velike planirane investicije iz evropskih fondova, mogli biti ugroženi ako zbog mogućeg novog talasa epidemije dođe do novog zatvaranja.
 
Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je da je ove sedmice u Sloveniji potvrđeno 70 slučajeva zaraznije delta varijante virusa korona, zbog čega je potreban poseban oprez.
 
"Zaraza tim sojem brže se prenosi, pa treba biti oprezan i prilikom turističkih putovanja u inostranstvo i izbjegavati masovnija druženja bez kontrole", rekao je Poklukar.
 
Direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek rekao je da se situacija u svijetu pogoršava i da se ide prema novom talasu epidemije.
 
"Zato je potrebno zaoštriti mjere samozaštite koje se tiču nošenja maski, dezinfikovanja, prozračivanja prostorija", rekao je Krek i dodao da je kampanju imunizacije potrebno ubrzati, jer vakcina štiti od težeg oblika bolesti i smrtnog ishoda.
 
Slovenački mediji prenose da Vlada nije zadovoljna dosadašnjim odazivom na vakcinaciju, a da bi se na jesen postigao dovoljan broj u iduća dva mjeseca bi trebalo da se vakciniše još najmanje 200.000 ljudi.
 
U Sloveniji su u protrekla 24 časa potvrđene 73 nova slučaja zaraze, što je rast od 55 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.
 
Broj pozitivnih testova sada iznosi 3,5 odsto, a incidencija slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika iznosi 19 u proteklih 14 dana.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )