FOTO: pixabay

Ljubljana -- Finansijska uprava Slovenije (Furs) upozorila je da rudarenje kriptovaluta i trgovina spada u aktivnosti koje moraju biti propisno registrovane i oporezovane.

U poslednjem velikom slučaju jednu osobu su oporezovali zbog rudarenja za 100 hiljada evra.

U kontroli je utvrđeno da je fizičko lice rudarilo virtuelne valute, a prilivi su predstavljali dohodak od obavljanja djelatnosti, jer ih je ta osoba ostvarila redovnim i stalnim trgovanjem, a pritom ta aktivnost nije registrovana.

"Pronalaženje rada na crno rezultiralo je činjenicom da je fizičko lice podnijelo samoprijavu na temelju koje je uplatilo gotovo 100.000 evra poreza na dohodak od poslovnih aktivnosti", objasnila je Uprava za finansije, izvestio je RTV Slovenije.

Koliko ljudi u Sloveniji se bavi trgovinom kriptovalutama ili rudarenjem nije poznato. Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji jedna od djelatnosti obrade podataka i srodnih djelatnosti, a trgovina kriptovalutama svrstana je među ostale neklasifikovane prateće poslovne aktivnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )