FOTO: Ifex

Slovenački premijer Janez Janša rekao je danas da se u narednim nedjeljama ne može očekivati veće ublažavanje protivepidemijskih mjera kao i da je kasnije otkriveni zarazniji britanski soj u zemlji prisutan još od decembra, ali da je optimista zbog vakcinacije koja je u toku.

Janša je na redovnoj Vladinoj konferenciji povodom kovida-19 izjavio da je Slovenija vjerovatno ušla u treći talas epidemije zbog prisustva britanskog soja virusa, ali da je optimista i da vjeruje da će ovo biti posljednji talas zbog vakcinacije, prenosi STA.

Premijer je rekao da je nedavno potvrđeni britanski soj bio prisutan u Sloveniji već u decembru i apelovao na stručnjake da sa manjim kašnjenjem otkriju druge postojeće sojeve virusa.

On je izrazio vjerovanje da Slovenija do ljeta može postići imunizaciju 70 odsto stanovništva ako Biontek, Fajzer i Moderna isporuče dogovorenu količinu vakcina.

Janša je najavio da će imunizacija imati efekta na restriktivne mjere, međutim glavnina isporuka vakcina u Sloveniji planirana je za drugi kvartal godine, pa se u narednim nedjeljama ne može očekivati veće ublažavanje ograničenja.

Slovenački premijer, takođe, je rekao da će nadležne inspekcije ministarstava za zdravstvo i rad pojačati nadzor nad preduzećima kako bi se obezbijedilo poštovanje ograničenja, navodi agencija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )