FOTO: pixabay

Odluka slovenačke vlade kojom se nenošenje maske za zaštitu od korona virusa kao prekršaj kažnjava sa 400 evra dovedena je u pitanje nakon što je jedan sud pravomoćnom presudom odlučio da nema pravnog temelja.

Vladina odluka, pri čemu se ona pozivala na zakon o zaraznim bolestima, nema pravno utemeljenje u spomenutom zakonu, presudio je sud u Kopru u presudi izrečenoj u vezi sa žalbom muškarca koji je kažnjen zbog nenošenja maske u vrijeme pandemije.
 
Sud je dodao da država u svojim propisima o kažnjavanju građana mora biti precizna, prenijela je Hina.
 
Pri izricanju kazne za nenošenje maski država se pozivala na zakonske restrikcije koje se u epidemiji odnose na kretanje ljudi, a ne na nošenje maski, što vlada u toj odredbi nije ni precizirala.
 
Ustavni pravnik Andraž Teršek izjavio je da bi odluka suda u Kopru mogla biti presedan zbog čega bi moglo da padne u vodu nekoliko hiljada izrečenih kazni za nenošenje maske, jer bi svi koji su zbog toga kažnjeni mogli da traže povraćaj novca, objavili su slovenački mediji.
 
Mediji dodaju da je moguće alternativno riješenje da se sve do sada izrečene kazne ponište.
 
Koliko se mjera obveznog nošenja maski do sada strogo primjenjivala, svjedoči slučaj direktora Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milana Kreka, koji je početkom januara morao da plati 400 evra, kada je zaboravio da stavi masku dok je točio gorivo na putu iz Ljubljane u Kopar, nakon cjelodnevnog posla.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )