FOTO: null

Slovenija od 1. aprila uvodi elektronsku naplatu putarine za sva vozila s maksimalnom dozvoljenom težinom većom od 3,5 tone, dakle za teretna vozila.

Svi kamioni koji će putovati kroz Sloveniju moraće imati instaliran sistem DarsGo. Prema procjenama Darsa, kompanije koja upravlja slovenačkim autocestama, uređaj će biti instaliran na 100 do 120 hiljada kamiona, ali dosad se u novi sistem prijavilo samo nekoliko desetina hiljada vozila, piše portal Siol.net.

Automatsko plaćanje

DarsGo je, kako se objašnjava, najsavremeniji elektronski sistem naplate u slobodnom protoku vozila. Cjelokupna mreža autocesta i brzih cesta, dugačka 618 kilometara, biće podijeljena na 125 putarina. Elektronsko otkrivanje DarsGo uređaja u vozilu biće temelj za naplatu putarine za prijeđeni dio autoceste. Plaćanje će se obavljati automatski na temelju prijeđenih kilometara. Visina cestarine zavisiće o dužini svakog dijela autoceste i osobinama vozila, kao što je broj osovina i klasa emisije izduvnih gasova.

Upravo zbog prelaza na elektronsku naplatu putarine kamionima više neće biti potrebane naplatne kućice koje će Dars ove godine početi rušiti. Na slovenačkim autocestama i brzim cestama ukupno su 34 naplatne kućice. Ove godine planiraju početi s procedurom uklanjanja naplatnih kućica Log, Torovo, Hrušica, Nanos, Dane, Drnovo, Vransko, Tepanje, kao i Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Razdrto, Krško i Slovenske Konjice.Ukupni trošak rušenja procjenjuje se na 45 miliona evra. Istovremeno, Dars upozorava da će uklanjanje naplatnih kućica trajati nekoliko godina, vjerovatno od dvije do tri godine, s početkom 2019. godine.

Prodaje se sve više vinjeta

Iako je sistem vinjeta. koji je na snazi u Sloveniji, bio namijenjen samo za prelazni period do uvođenja elektronske putarine, promjene u plaćanju autocesta i brzih cesta nisu na vidiku. Vinjete su uvedene u Sloveniju prije devet godina, a njihova prodaja raste tokom godina. Prošle godine, do kraja novembra, prodano je 400.000 vinjeta više nego cijele 2016. godine. Prodaja vinjeta čini više od 90 odsto ukupnih prihoda Darsa. Cijena godišnje vinjete, koja iznosi 110 evra, nije se promijenila u posljednjih pet godina, pa je godišnja vinjeta u poređenju s 2009. godinom duplo skuplja, jer je tada stajala 55 evra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )