FOTO: novosti.rs

Pravoslavni vjernici danas slave veliku hrišćansku mučenicu Pelagiju Tarsijsku.

Iako su joj roditelji neznabošci, još od malih nogu je u srcu osjetila ljubav prema hrišćanstvu.
 
U to vrijeme je Car Dioklecijan najstrožije progonio hrišćane, ali igrom slučaja, njegov sin se zaljubio u Pelagiju.Kako bi izbjegla prosidbu, Pelagija je spas potražila kod episkopa Klinona, koji je uputio u vjeru i krstio. Zbacila je svoje skupe odore, odrekla se bogatstva i kao uboga djevojka se vratila kući i priznala majci da se krstila i da je svoj život posvetila Hristu. Kad je ovo čuo Dioklecijanov sin, od tuge se probo mačem i usmrtio.
 
Pelagijina majka, koja je željela da se ćerka dobro uda, iz zlobe preda ćerku Dioklecijanu na milost.
 
Dioklecijan se zaljubio u prelijepo djevojče, ali pošto je Pelagija ostala nepokolebljiva u namjeri da se ne udaje, on je osudi na strašne muke – da se sažeženje u metalnom volu, usijanom od ognja. Kada su je mučitelji obnažili, sveta Pelagija se prekrsti krstom i s molitvom na usnama, sama uđe u usijanog vola, gdje se u tren oka sva rastopi kao vosak.
 
Vjerovanja i običaji
 
Podstaknuti ovom pričom, u narodu su se stvorili običaji koje treba praktikovati na taj dan.
 
Ne pale se svijeće, niti veći plamenovi. U protivnom, vjerovanje kaže da ćete na sebe navući zlu Pelagijinu sudbinu i ostati bez roda i poroda, ali i ljubavi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )