FOTO: Pixabay

Skraćeno radno vrijeme, ali uz punu platu, u nekim kompanijama može biti dobro i za radnike i za vlasnike, pokazalo je istraživanje, javila je agencija dpa.

Stručnjaci su predstavili istraživanje o četverodnevnoj radnoj sedmici u Düsseldorfu. Više od 40 njemačkih kompanija i organizacija isprobavalo je novi model pola godine.

Vođa studije, Julia Backmann sa Univerziteta u Münsteru, rekla je da se produktivnost malo povećala. Osim toga, poraslo je zadovoljstvo među radnicima. Radnici kažu da se psihički i fizički osjećaju bolje.

Nakon uvođenja novog modela mnoge su kompanije promijenile svoju svakodnevnu rutinu. Sada je sastanaka manje, ili ako ne – manje traju.

Međutim, relevantnost studije Univerziteta u Münsteru, u koju je uključena konsultantska kompanija Intraprenör, ograničena je jer učesnici nisu predstavnici njemačke privrede.

Među učesnicima su bili, između ostalih, dječji vrtići, poreski savjetnici i arhitektonskih biroa. Studija je obuhvatila ukupno 900 osoba.

Kompanije su birale različite modele rada, a sedmično radno vrijeme u prosjeku su smanjile za gotovo četiri sata, što je otprilike pola radnog dana. Trećina učesnika uvela je pravu četverodnevnu radnu sedmicu, odnosno 20 posto manje radnog vremena uz istu platu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )