FOTO: InfoBijeljina.com/ilustracija

Počinje novi bojkot nastave u zagrebačkoj školi. Danas više od 1.000 učenika ni u matičnoj ni u područnoj školi neće doći na nastavu, prema odluci Vijeća roditelja zbog toga što se juče u školu nenajavljeno vratio učenik problematičnog ponašanja. Direktor je juče podnio ostavku, nakon što se devetogodišnjak, zbog kojeg se u prošloj školi ispisao cijeli razred, vratio u novu školu.

Roditelji se jutros okupljaju pred školom

Jutros se roditelji okupljaju pred školom. Na ogradu su postavili natpise upućene odgovornima. 

Roditelji su revoltirani te kažu da je povratkom devetogodišnjeg učenika prekršen dogovor. Obećano im je bilo, kako saznaje HRT, da se učenik neće vratiti do nove godine.

Dječaka su juče dočekali socijalni pedagog i asistent koji su ga uveli na nastavu, a ostala su djeca iz razreda nakon toga napustila školu.

Traži se novo rješenje. Ako ga ne bude, bojkot se nastavlja

Ombudsman za djecu juče je zatražila izvještaje svih uključenih u postupak kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za kršenje sporazuma.

Advokat roditelja juče se ponovno sastao s Ombudsmanom kako bi se našlo novo rješenje. U suprotnom, kažu roditelji, bojkot se nastavlja.

"Dio učesnika sastanka odstupio je od onoga što je dogovoreno na sastanku, odnosno ne pridržavaju se dogovora. S obzirom na to, roditelji djece osjećaju se izigrano i razočarano, smatraju da je dio tih mjera preduzet, dio tih izjava dan isključivo kako bi tadašnja eskalirana situacija završila, a da je moguće bilo nekakvih figa u džepu", kazao je Klaudio Čurin za Novu TV.

Učiteljsko vijeće podržalo direktora i roditelje, neće se održavati nastava

Učiteljsko vijeće odlučilo je u znak podrške direktoru te djeci i roditeljima da se od danas nadalje neće održavati nastava, ni u matičnoj ni u područnoj školi. Sva djeca koja dođu u školu biće zbrinuta, poruka je Učiteljskog vijeća škole.

Učiteljsko vijeće smatra da ih se omalovažava te da im se nigdje, ni u jednom postupku, ne daje pravo iznijeti svoje mišljenje, objavili su roditelji okupljeni u Vijeće roditelja.

Učenici prošli put pet dana bojkotirali nastavu pa je došlo do dogovora

Prije dvije sedmice učenici četvrtog razreda ove zagrebačke osnovne škole vratili su se na nastavu, nakon što su je pet dana bojkotovali zbog problematičnog đaka koji je u njihov razred premješten iz druge škole zbog neprimjerenog ponašanja.

"Roditelji su dobili jamstva", izjavio je tada advokat grupe roditelja Čurin, koji nije iznio detalje dogovora, ali je rekao da su na sastanku dana jamstva roditeljima da će "sve institucije obaviti sve što im je u nadležnosti da se osigura sigurnost njihove djece na nastavi".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )