FOTO: null

Radnici komunalnog preduzeća iz Novske uklonili su ploču HOS-a u Jasenovcu, javljaju hrvatski mediji. Ploča je premještena na spomen-obilježje hrvatskim veteranima u Novskoj.

Skidanje ploče u Jasenovcu odvijalo se u prisustvu policije i pripadnika HOS-a koji su negodovali jer nisu očekivali da će ploča biti skinuta prije konferencije za novinare hrvatskih veterana, navodi portal Indeks.

Kako je ranije i najavljeno, ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" poslijepodne je premještena na spomen-obilježje hrvatskim veteranima u Novskoj.

Gradonačelnik Novske Marin Piletić rekao je da na ploči do daljeg ostaje natpis "Za dom spremni", dok se, kako je naveo, ne nađe cjelokupno zakonsko rješenje o ovom pozdravu".

Predsednik Saveza udruženja HOS-a Borislav Barišić rekao je da je dogovor o premještanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv prijedlog hrvatske vlade da se sa spomen-ploče ukloni pozdrav "Za dom spremni", koji je dio zvaničnog grba HOS-a.

Ivan Friščić, predsednik Udruženja dobrovoljaca hrvatskih odbrambenih snaga grada Zagreba, zahvalio je institucijama na pronalaženju kompromisnog rješenja i naglasio je da hrvatske dobrovoljce ne treba vezivati ni za jednu političku stranku niti ideologiju, već za "domovinski rat".

Iz HOS-a tvrde da su ustaški pozdrav registrovali u hrvatskom Ministarstvu uprave.

"Mi rješenje imamo, tu je, dobili smo ga juče, s današnjim datumom. Tu stoji registracija Za dom spremni, možete ga vidjeti na internetu. Rješenje je izdalo Ministarstvo uprave tj. Grad Zagreb", rečeno je konferenciji hosovaca.

S druge strane, potpredsednik u hrvatskoj vladi iz Hrvatske narodne stranke, manje članice vladajuće koalicije, Pedraga Štromera, ponovio je da taj ustaški pozdrav za tu stranku nikako nije prihvatljiv.

Štromer je rekao i da ništa ne zna o rješenju tamošnjeg Ministarstva uprave u kojem se navodi da se sve udruženja HOS-a mogu registrovati sa HOS-ovim simbolima i spornim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Poručio je da HNS to neće podržati, te da sigurno neće biti mjesta na grbovima udruženja.

"Smatram i stojim iza toga da ovom pozdravu nema mjesta u Hrvatskoj i da to pitanje treba da riješi vlada novim zakonom. Vrijeme je da prestanemo da se bavimo prošlošću i okrenemo se budućnosti. Nisam znao da je odobren ovaj znak, odnosno pozdrav Za dom spremni", rekao je Štromar i dodao da kada bude donijet zakon tom pozdravu neće biti mjesta u Hrvatskoj.

Štromar je na pitanje novinara da li se sa njim slaže i premijer Andrej Plenković odgovorio potvrdno, te dodao da ne vjeruje da će Komisija za suočavanje s prošlošću donijeti odluku o ovom pozdravu prije marta.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je prethodno da vlada razgovara sa Predsedništvom Saveza udruženja HOS-a i udruženjem zagrebačkog ogranka o trajnom rješavanju problema spomen-ploče u Jasenovcu.

Više pripadnika HOS-a dežuralo je do ponoći kod ploče u Jasenovcu, nakon čega su se razišli. Oko četiri sata ujutro, kada su dobili informaciju da će ploča biti uklonjena, okupilo ih se nekoliko. U šest sati su se razišli i uputili prema Zagrebu.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da će drugi korak u rješavanju pitanja sporne spomen-ploče HOS-a sa ustaškim usklikom "Za dom spremni" biti riješen u paketu sa znamnjem svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Jandroković je rekao da bi volio da Komisija koja utvrđuje činjenice o totalitarnim i autoritarnim režimima ubrza svoj rad kako bi se što prije išlo i na promjenu zakona.

Upitan da li će tim zakonom biti zabranjen ustaški poklič "Za dom spremni", koji su HOS-ovci u međuvremenu legalizovali, Jandroković je rekao da u ovom trenutku ne želi da govori o sadržaju novog zakona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )