FOTO: srednja.hr

U udžbeniku za predmet prirode i društva za četvrti razred, koji koristi 80 osnovnih škola u Hrvatskoj, navodi se da u BiH žive samo Bošnjaci.

Sporni udžbenik “Nina i Tino”, čiji je izdavač “Profil Klet” i u kome se navodi da u BiH žive samo Bošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine.
 
Slučaj je otkriven kada se Večernjem listu javio roditelj jednog učenika zagrebačke škole kome je učiteljica postavila pitanje koji narodi žive u BiH.
 
On je odgovorio ispravno – Bošnjaci, Hrvati i Srbi budući da su mu roditelji porijeklom iz BiH, ali ga je učiteljica ispravila da je tačan odgovor onako kako piše u udžbeniku – da u BiH žive samo Bošnjaci.
 
Roditelj tog učenika kaže da su reagovali i drugi roditelji i dodaje da je žalosno da tako uče djeca u Hrvatskoj.
 
– Razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavaoci prilika znaju da u BiH žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci – rekao je on, dodajući da ni u jednom udžbeniku za osnovne ili srednje škole koji se koriste u BiH nema navođenja takvih netačnih podataka.
 
Sporni udžbenik ima dozvolu hrvatskog Ministarstva obrazovanja i kao takvog ga biraju učitelji u školama.
 
Zakonom je predviđeno da stručni tim Ministarstva, ukoliko to ne primijete autor ili lektori izdavača, mora da uoči netačnosti, tehničke nedostatke ili neprovjerene činjenice. U tom slučaju udžbenik se vraća na doradu, a ako se greške ne isprave, udžbenik ne smije ući u upotrebu, navodi Večernji list.
 
– Ministarstvo obrazovanja tražiće hitno izjašnjavanje izdavača “Profil Klet” o tom tekstu i otklanjanje propusta. Ovaj udžbenik odobren je za korištenje u školi nakon što je tročlani stručni tim sproveo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika sa predmetnim planom i programom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu i ocijenilo udžbenik prihvatljivim – navode iz tog ministarstva.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )