FOTO: null

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedeljak kasno naveče raketu koja je preletjela preko teritorija sjevernog Japana, objavile su južnokorejska i japanska vlada.

Javna japanska televizija NHK izvijestila je da se raketa raspala u tri dijela i pala u japansko more, 1180 kilometara istočno od rta Erimo na ostrvo Hokkaido.

Sistem upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da preduzmu mjere predostrožnosti.

Japanska vojska nije pokušala srušiti projektil koji je prešao preko japanskog dijela teritorije. 

Južnokorejska vojska saopštila je da je projektil ispaljen iz regije Sunan u blizini glavnog grada Pyongyanga u Sjevernoj Koreji nešto prije 6 sati po lokalnom vremenu.

Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsednik Donald Trump dogovorili su se u utorak tokom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak  na Sjevernu Koreju nakon ovoga čina.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile dalje akcije protiv Sjeverne Koreje. 

Ranije ovog mjeseca Savjet bezbjednosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u julu.

"Predsednik Trump kazao je da su Sjedinjene Države 100 posto uz Japan", rekao je Abe novinarima. Abe je potez Sjeverne Koreje ocijenio "ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana", te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Koreja takođe je osudila lansiranje rakete. "Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojećeg savezništva sa Sjedinjenim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama", saopštilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )