FOTO: null

Sjeverna Koreja je ispalila raketu nedaleko od Pjongjanga u pravcu istoka, a koja je proletjela iznad sjevernog dijela Japana, javljaju svjetski mediji. Vojska Južne Koreje i SAD analizira koja vrsta projektila je u pitanju. Američka komanda na Pacifiku j

Južnokorejski vojni zvaničnici su naveli da je Sjeverna Koreja ispalila neidentifikovan projektil iz distrikta Sunan u glavnom gradu te zemlje, Pjongjangu, prenosi CNN. Napominju da se u tom dijelu nalazi glavni državni aerodrom, i da je sjevernokorejsko testiranje rakete 29. avgusta obavljeno blizu njega, a taj projektil je takođe preletjeo sjeverni Japan.  

Japanski javni servis NHK javlja da je projektil preletjeo iznad sjevernog japanskog ostrva Hokaido i nestao u Pacifiku oko 2.000 kilometara istočno od Japana. Vlada te zemlje je saopštila da nema opasnosti za ljude u Japanu, prenosi Gardijan.

Raketa je letila oko 3.700 kilometara, a kretala se na visini od 770 kilometara, prije nego što se srušila u Pacifik, saopštile su vojne vlasti Južne Koreje. U toj zemlji sazvana je hitna sjednica savjeta za nacionalnu bezbjednost. Takođe i u Japanu.

Japanska obalska straža saopštila je da nije prijavljena nikakva šteta koju su napravili pali objekti.

Šef vladinog kabineta te zemlje Jošihide Suga nazvao je ovaj potez Pjongjanga "prekomjernom provokacijom".

Do novog lansiranja projektila došlo je samo dan nakon što je Sjeverna Koreja uputila nove prijetnje Japanu i SAD. Pjongjang je, naime, saopštio da "nema više potrebe da postoji Japan", a da će SAD pretvoriti u pepeo i tamu.

Podsjetimo, Savjet bezbjednosti je u ponedeljak jednoglasno usvojio nove sankcije Sjevernoj Koreji posle njene šeste nuklearne probe izvedene 3. septembra.

Sjevernokorejski ambasador ocjenio je tada da su nove sankcije, na inicijativu SAD, "zločinačke" i upozorio Vašington da su spremni da upotrebe "sva moguća sredstva" kao odgovor.

"Mjere koje će preduzeti Demokratska Narodna Republika Koreja naneće Sjedinjenim Državama najveći bol koji nisu do sada iskusili u svojoj istoriji", rekao je ambasador Tae Song Han na konferenciji u Ženevi.

Izvještaji stručnjaka UN su pokazali da je, nakon dva nuklearna testiranja 2016. godine, Pjongjang do avgusta ove godine ispalio 14 balističkih raketa, od kojih dvije međukontinentalne. A zatim je ispaljena raketa srednjeg dometa iznad Japana polovinom avgusta, dok je nuklearno testiranje, kako tvrde iz Pjongjanga, hidrogenske bombe izvedeno početkom septembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )