FOTO: null

Prema gruboj procjeni, u požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci su tijekom ponedjeljka zaprimili više od 5000 poziva uznemiren

Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu je veliki broj gasitelja, ukupno 21 vatrogasna jedinica sa 384 gasitelja i 102 vozila, saznaje Hina od Županijskog vatrogasno-operativnog centra Split.

Osim brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana pomahnitalu vatru u Splitu i okolini od sinoć gase i pripadnici navijačke grupe Torcida, kojima bi se danas trebali pridružiti navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

Jutros je nebo nad Splitom još uvijek je sivo, baš kao i zrak kojim leti pepeo i sve je teže disati. Vjetar više ne duva, pa bi u saradnji s kanaderima požar uskoro mogao biti stavljen pod kontrolu.

Prema neslužbenim informacijama već u 6 sati prema požarištu Žrnovnice poletio je kanader, a u 7 sati trebao bi poletjeti i drugi.

Komnadir Javne vatrogasne stanice Split Ivan Kovačević izvijestio je o stanju u Strožancu: "Većina snaga je tu, sinoć smo opet imali borbu za kuće, ali uspjeli smo srediti stanje, požar sada ide dalje brdom, više kućama ne prijeti. Što se tiče vjetra, čini nam se da će jutros biti situacija povoljna, čim kanaderi budu mogli poletjeti, poletjet će. Ne može se to sanirati sve, ali nije ništa alarmantno. U Tugarama i dalje gori, ali ništa nije ugroženo što se tiče objekata i ljudi. Trenutno je najkritičnija južna strana brda Perun i Strožanac", rekao je za Radio Split.

Zbog požara jutros oko 6 sati zatvorene su ceste: - brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera, - županijska cesta Tromilja-Šibenik (ŽC3277), - županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i - županijska cesta Mravinci-Žrnovnica (ŽC6270).

Tokom požara je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti velik, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba.

Vatrogasci ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

"Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima", izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Jutos u 5 sati požar u Strožancu i Podstrani malo se smirio, ali vatrogasci otežava kretanje vjetra koje je nepredvidivo.U Podstrani i Strožancu nitko nije spavao. Vatrogasci i više stotina mještana branili su kuće koje su u prvom redu do šume u plamenu, a Perun i kuće branili su i pripadnici Torcide, njih jako mnogo koji su napravili živi zid i odbranili kuće. Ljudi su stizali iz raznih krajeva Hrvatske, a do evakuacije stanovništva srećom nije bilo. Ipak su mnogi odvodili djecu noseći najnužnije sa sobom. Mnogi stranci napuštali su apartmane.

Prijepodne u Split će stići premijer Andrej Plenković, koji će s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak. Svoj dolazak u Split najavila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )