FOTO: InfoBijeljina

U posljednje vrijeme otkako prevladava delta soj sve se češće postavlja pitanje koji su simptomi zaraženih covidom, koji su vakcinisani, u odnosu na one koji nisu vakcinisani?

Vođa Kriznog štaba KB-a Dubrava, infektolog Bruno Baršić za Index ističe kako je prosječna dob hospitalizovanih zbog covida 69 godina te navodi kako je ključan problem u tome što nisu vakcinisani.
 
“Vakcinisani puno blaže obole, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna vakcinisana osoba završila na intenzivnoj i umrla. Riječ je o osobi od 90 godina, on je bio pozitivan, ali nije umro od covida, primljen je kod nas radi epileptičkog napada. Od covida nam od vakcinisanih niko nije umro”, objašnjava dr. Baršić.
 
Hronične bolesti

“Nemamo puno hospitalizovanih koji su vakcinisani. Uglavnom su to nevakcinisane osobe, među kojima ima i mlađih.Imali smo 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala hroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane covidom. Nije bila vakcinisana”, rekao je dr. Baršić.
 
“Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište, drugi 84. godište, imamo dosta onih koji su 70. godište. Niko od njih nije vakcinisan, a imaju teške kliničke slike”, kazao nam je dr. Baršić.
 
Iz zavoda za javno zdravstvo su rekli da su najčešći simptomi kod osoba oboljelih od covida-19 koje nisu vakcinisane povišena tjelesna temperatura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, grlobolja, proliv, gubitak ukusa i/ili mirisa, dok se kod osoba koje razviju ozbiljnije simptome javlja osjećaj nedostatka vazduha, kratak dah, bolovi ili pritisak u prsima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )