FOTO: pixabay

U parku sibirskih tigrova u kineskom gradu Harbinu posjetioci mogu izbliza da upoznaju i nahrane ovu ugroženu vrstu divljih životinja, ali i da popiju piće sa njihovim kostima.

Nacionalni park u Harbinu na sjeveroistoku Kine predstavlja najveće boravište i prebivalište ove životinjske vrste na svijetu. U parku je, na tri lokacije, smješteno oko 1.300 tigrova.

Međutim, iako je Kina poslednjih godina napravila značajne pomake u zaštiti divljih životinja i dalje se kod kapije parka nalazi prodavnica koja prodaje piće sa kostima tigra.

Kako prenosi Rojters, ovo egzotično piće se prodaje po cijeni i do 1.000 dolara po boci i to uz odobrenje državnih institucija.

U nastojanjima da se uključi u svjetske napore za zaštitu prirode, Kina je uvela i potpunu zabranu slonovače i stopirala planove za otvaranje jednog od najvećih svjetskih rezervata za divlje tigrove na sjeveroistoku zemlje 2020. godine.

Ali, uporedo sa ovim naporima, Kina ima i visokoprofitni posao vezan za ovu životinjsku vrstu.

Stručnjaci za očuvanje prirode kažu da parkovi tigrova gomilaju zalihe životinjske kože i kostiju u zamrzivačima, sa ciljem prodaje u medicinske svrhe.

Zaposleni u ovom parku tigrova otvoreno su priznali državnim vlastima da su prinuđeni da se bave ovim poslovima kako bi obezbjedili sredstva za održavanje rezervata i sprovođenje vladine politike za zaštitu prirode.

Kineski mediji navode da tigrova kost na tržištu dostiže cijenu od 720 do 1.300 dolara po kilogramu, što znači da se može zaraditi na desetine hiljada dolara samo od jedne životinje.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini prah od tigrovih kostiju se koristi za ublažavanje bolova kod artritisa.

Procjenjuje se da u Kini trenutno ima oko 6.500 tigrova i oko 40 nosoroga na 200 različitih lokacija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )