FOTO: Telegraf.rs

Devetogodišnjakinja iz BiH našla se u raljama seksualnog predatora, koji ju je putem Fejsbuka ucjenjivao, tražeći od nje da mu pošalje fotografije na kojim je bez odjeće, a potom se ispostavilo da je na njegovoj meti bilo je još petoro djece.


Toj odličnoj učenici bilo je veoma zabavno na ovoj društvenoj mreži dok nije primila uznemirujuće poruke.

"Nepoznati muškarac poslao joj je sliku muških genitalija objavljenu na Fejsbuku, s navodno njenim komentarima ubačenim ispod slike. Rekao je da će objaviti tu sliku ako mu ne pošalje svoje slike, bez odjeće. Sara (ime je promijenjeno kako bi se zaštitio identitet djevojčice) je bila u panici i brinula se šta će se desiti ako njena porodica, nastavnici ili prijatelji to vide", saopštila je organizacija "Save the Children". Kako se dodaje, pametna djevojčica shvatila je da može tražiti pomoć odraslih kojima vjeruje. Slučaj je zatim prijavljen policiji.

"Policija je potom pokrenula istragu i uskoro su, uz pomoć donirane opreme, Fejsbuka i lokalnih pružalaca internetskih usluga uspjeli otkriti IP adresu s koje su poruke poslane. U pretresu kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko kompjutera, hard diskova, DVD-ova, telefona i drugih uređaja", navedeno je juče iz "Save the Children " povodom Dana sigurnijeg interneta.

Ubrzo je, kako se dodaje, otkriveno da je u kući privremeno boravila druga osoba u vrijeme kada su poslate poruke i da je koristila zaplijenjenu opremu.

"Osumnjičeni je bio u bijegu kada je policija pretresla kuću, ali uhapšen je na graničnom prelazu dok je pokušavao napustiti zemlju. Ovo je stvarni slučaj koji se desio u jednom gradu u BiH. Na osnovu istrage policija je otkrila da djevojčica nije bila jedina žrtva. Na meti ove osobe bilo je još petoro djece", kažu iz ove organizacije te dodaju da je počinilac osuđen na četiri godine i tri mjeseca.

Dan sigurnijeg interneta obilježen je pod sloganom "Zajedno za bolji internet". Iz Ombudsmana za djecu RS rekli su da je Međunarodni dan sigurnog interneta samo još jedan apel da se ova tema drži stalno aktuelnom, jer to nisu lekcije koje se uče za danas i za ocjenu, već se uče za život.

"Roditelji često nisu ni svjesni opasnosti kojima njihova djeca mogu biti izložena, nemaju dovoljno ni informacija ni znanja kako kontrolisati dijete na internetu, kako prepoznati da ono ima problem, kako ga zaštititi; zbunjeni su zbog sve glasnijih upozorenja koja govore o opasnostima na internetu pa pribjegavaju zabrani korištenja interneta, a to je upravo jedan od razloga zbog kojeg djeca ove slučajeve ne prijavljuju roditeljima", kaže za "Nezavisne" Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Rezultati studija sprovedenih u BiH ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju. Studija sprovedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12 do 16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

"Sigurnost na internetu takođe nije dio nijednog nastavnog programa, tako da se o toj temi rijetko razgovara u školama", kažu iz organizacije "Save the Children".

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta policajci su juče u Srednjoškolskom centru u Prijedoru i Kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu za učenike srednjih škola održali edukativna predavanja.

"Učenici su upoznati kako da koriste Fejsbuk i Instagram, a takođe im je ukazano na to kako da prepoznaju razne oblike uznemiravanja te da nauče kako da u tim slučajevima reaguju", navela je Vesna Pačariz, portparol PU Prijedor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )